Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Къде да празнуваме Коледа? Йерусалим – свещена земя

Къде да празнуваме Коледа? Йерусалим – свещена земя

Публикувано от:

Шаман
Прегледана днес 860 пъти

Йерусалим – свещена земя

Йерусалим е свещената земя на всички вярващи – християни, юдеи и мюсюлмани. Йерусалим е „небесният град”, в който човек е най-близо до Бог, а душата му намира покой и опрощение. Йерусалим е символ на страданието и на духовното извисение.
 
Казват, че посещението в Йерусалим не може да се сравни с никой друг град по света. Поклонението пред Божи гроб се сравнява с „нирвана”, а докосването до религиозните светини превръща пътешествието в своеобразно изкачване към Създателя. Ежегодно, на най-светлите празници – Коледа и Великден, многолюдни тълпи от цял свят се стичат, за да почетат паметта на Иисус Христос. С блеснали погледи и треперещи ръце, те са притаили дъх в очакване на чудото, което повече от 2000 години се случва на Велика събота  – слизането на Благодатния огън от небето. За тях „хаджия” не е просто титла. Това е божественият печат върху пътя на живота им.  

 
Йерусалим - свещена земя
 

Йерусалим се смята за най-свещеното еврейско място – близо 70 % от населението са евреи. Началото му поставя цар Давид, който през 1004 г. пр. н. е. превръща града в столица на Кралство Израел. Неговият наследник Соломон построява едни от най-значимите паметници на Йерусалим, намиращи се днес в Стария град - великолепния Първи храм (известен като Соломоновия храм, на чието място след разрушаването му е построен Втори храм), крепостните стени със седем порти (след като връща Светия кръст в града византийският император Ираклий зазижда източната главна порта, наречена още Златната порта, за да не тъпче никой вече мястото с нозете си. Вярва се, че тя ще се отвори чак в Деня на Второто пришествие, за да мине през нея отново Спасителят) и двореца. Тогава Йерусалим достига и най-голямия си разцвет.
Йерусалим - свещеният град
 
 
Мюсюлманите почитат Йерусалим като третото най-свещено място в религиозните си възгледи, свързвайки го със своя пророк Мохамед. За християните – това е „лобното място” на Иисус Христос и неговият последен дом на земята.

Йерусалим събира под един „покрив” четири иначе варждуващи религии (арменци, християни, евреи и мюсюлмани) и доказва твърдението, че „пред Бог всички са равни”. Всеки, решил да направи едно духовно пътуване из тази свещена земя, се чувства окрилен и извисен. И сякаш все още чува приветстващите възгласи, с които народът посреща Спасителя, когато влиза в града през главната порта от изток: „Осанна! Благословен е идващият в името Господне!”

Разположение

Йерусалим се намира на южния склон на Юдейското плато в Израел. Отстои на около 60 км. източно от Тел Авив и Средиземно море и на около 35 км. западно от Мъртво море. Към територията му се причисляват и двата исторически хълма – Хълмът на маслините и Хълмът Скопус, а недалеч са популярните градове Витлеем и Рамала. Цялата територия на Йерусалим е заобиколена от долини, реки и хълмове, които са свързани пряко с историята и културата на града.
 

 
История  
Йерусалим- свещена земя
 
Йерусалим е един от най-старите градове в света – датира от около 4-то хилядолетие пр. Хр. Влизал е в пределите на много древни и средновековни държави и е бил „ябълката на раздора” не само в политическите, но и в религиозните възгледи на безброй народи.

През своето многовековно съществуване Йерусалим е бил разрушаван 2 пъти, обсаждан 23 пъти, атакуван 52 пъти, завладяван и отвоюван 44 пъти. Преминава последователно в ръцете на асирийци, египтяни, азиатци, римляни, перси, византийци, кръстоносци и араби, които не спират да променят облика му.

В периода 1920 – 1947 г. Йерусалим е административен център на Палестина, но по решение на ООН бива обособен като самостоятелна област. Две години по-късно, в резултат на арабско-израелската война, територията му е разделена между Израел (западна част) и Йордания (източна част). През 1950 г. западната част на Йерусалим е обявена за столица на страната, а през 1967 г. към нея е присъединена и източната част. Оттогава градът съществува като неделима единица, без право на анексиране.    

 
Забележителности
Йерусалим - свещена земя
 
 
Йерусалим е не само религиозно, но и културно средище. Всеки гост на свещената земя задължително трябва да посети Националния музей, в който се съхраняват Кумранските ръкописи (откритите през 1947 г. „Свитъци от Мъртво море”, които съдържат в крайно фрагментиран вид всички Старозаветни книги), археологически разкопки и произведения на израелското и европейското изкуство; Мемориала „Yad Vashem”, построен и посветен на жертвите от Холокоста, в който се помещава най-богатата в света библиотека по темата (над 100 000 книги и статии); някой от театрите, фестивалните или  музикални центрове в града.

Без съмнение обаче, главната цел на всеки посетител на Йерусалим е Божият гроб, намиращ се в областта Гетсимания.  Но за да стигне до там, ще се наложи да извърви пътя, по който е минал Иисус Христос, преди да бъде разпнат на Кръста. Той започва от някогашната римска крепост Антония до Лъвската порта (северно от Златната порта), която тогава е била извън очертанията на еврейския Йерусалим. Там Спасителят бил бичуван и осъден на смърт. Символ на присъдата му е храм, на чиито купол е изобразен трънен венец – увековечаващ болката.

От него започва тясна каменна улица с множество стъпала, обградена с магазинчета и малки параклиси (обозначават местата, където Иисус Христос е спирал по пътя си към Голгота). Това е Пътят на страданието (Виа Долороса), който свършва при църквата на Божи гроб.

Вдясно от входа й, по малка вита стълба ще стигнете до върха на хълма, където под стъклен похлупак се вижда разцепената скала на Голгота (според преданието, в резултат на силно земетресение след издъхването Христос. Кръвта му попила в земните недра и обагрила черепа на погребания там в библейски времена Адам – така първите хора получили опрощение и изкупление).

Друга стълба ще ви отведе до „Плочата на помазанието”, където тялото на Спасителя било намазано с благовонни масла, повито в бял плат и от там – пренесено в изсечената наблизо от неговия сподвижник Йосиф Ариматейски (той я приготвил за себе си) скална гробница.

Йерусалим - свещена земя
 
 
Всъщност Божият гроб представлява един огромен кръгъл храмов комплекс (символ на безкрайността на Вселената), обединяващ Голгота, гробницата и храмовете на различни християнски изповедания - православни, католици, арменци, копти. Бил създаден през IV в. от царица Елена, която организирала експедиция за откриването на Кръста и на гроба.

В центъра на комплекса е Божият гроб, а издигащият се над него купол се смята от християните за център на света. В предверието е т.нар. Църква на ангела, в която всяка нощ се отслужва литургия. Там се съхранява част от камъка, от който един ангел съобщил радостната вест, че Спасителят е възкръснал. Малко по-навътре, под плочи от бял мрамор е скрито каменното ложе, върху което три дни лежало Христовото тяло.

Божият гроб е само едно от съкровищата на Гетсиманската градина – наричана така, защото по онова времето била осеяна с маслинови дръвчета и кипариси, и с малки карстови пролуки, в които Иисус Христос и учениците му мислели да пренощуват след Тайната вечеря. Тук са още руският манастир „Св. Мария Магдалина”, католическият храм „Църквата на всички нации” (в близост до мястото, където Юда предал Спасителя) и гробът на Света Богородица (където в каменен саркофаг почиват мощите й).
 
Йерусалим - свещена земя
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За да обиколите всички религиозни паметници в Йерусалим ще ви е нужно много време – не забравяйте, че тук си подават ръка три религии. В града има над 1200 синагоги, над 160 църкви и над 70 джамии. Не можете да пропуснете обаче най-свещеното място за юдеите – Храмовия хълм (наричан още Благородното светилище). Там в древността са били издигнати Соломоновият храм и Вторият храм, от които днес са останали единствено стените. Едно от тях е „Стената на плача”, пред която денем и нощем, вярващи евреи „изплакват” болките си в молитви, които стигат направо до техния Бог. Над нея пък се намира едно от най-свещените места за мюсюлманите – джамията Купол на Скалата, от която се твърди, че се възнесъл Мохамед с коня си. Храмът е не само с впечатляващи размери, но и с нетипична, и в същото време фантастично съчетана архитектура, издържана по цялата й осмоъгълна площ. Поклонението в нея за мюсюлманите е равносилно на това в другите две свещени места – Мека и Медина.

Йерусалим е град на народите и дом на религията. Една екскурзия до там ще ви накара да погледнете по нов начин на религиозните норми и на толеранса към чуждото вероизповедание. Сърцето ви ще се отвори за духовното богатство, което ще почерпите от всяко едно ъгълче на тази свещена земя и ще се почувствате изпълнени с енергия за живот. Изкачете Йерусалим и протегнете ръка към висините – с вяра ще постигнете всичко. 
 
08. 12. 2009 / Цвети Тошева


Сподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Шаман
Да разбереш Шаманизма
Свастиката
Как да се храним през пролетта
Как да се храним през лятото
Как да се храним през есента
Как да се храним през зимата
Любовта и числата
Изчислете своята лична година
Шамана ни води към истината как да се пазим
Шаманска медицина
Свещенни предмети в Шаманизма
Магии се развалят с шамански ритуали
Числото на вашия дом
Нумерологична прогноза за 2008 година
Скъпоценните камъни
Цветарство под зодиака или от какво се нуждаят вашите цветя?
Гадаене с червени скъпоценни камъни
Стихии и съдба
Трепетник
Ръката на Фатима
Как да се предпазим от манипулатори
Прераждане
Дори да не вярваш, подковата пази дома ти
Шамани владеят полови магии
Цветотерапия
Талисманите и Амулетите
ФЪН ШУЙ
Мотива на Психичичната атака
Как да се предпазим от Манипулатори
Магията на цветовете
Пръстенът - символ на вечност, власт, вярност
Mагия ли е хаосът
Общуването като тайнство
За какво говорят цветята
Еротичният език на бижутата
Тайната сила на парите
Шаманизмът е най-старата магическа и мистична традиция
Шаманите се появяват по време на криза
Шаманизма у Българите
Oмразата отнема смисъла на живота
Любовта е цвете на свободата
Гадаене със знаци
Доминото като метод на гадаене
Гадаене на кафе
Магически зар
Гадаене по номера на банкнота
Лесно ли Ви нараняват?
Значението на съня за организма
Победи себе си!
Магията на внушението
Подсъзнанието може всичко
Любовта е цвете на свободата
Здраве и бойни изкуства
Защо правим любов?
Спортове за по-фин силует
Oмразата отнема смисъла на живота
Животворната сила на цветята и фън шуй
Индиански хороскоп
Как да намерим числото на живота си?
Весел хороскоп
Месецът, в който сте родени, влияе върху съдбата ви
Индианска астрология
Никулден
Студентски празник 8-ми декември
9 декември - Зачатие на Св. Анна. Празник на майчинството.
За Сънохващача
Значение на цифри в сънят
Цветови решения според фън шуй
10 декември - Международен ден за правата на човека
Зодиите – кой как обича
Как да тълкуваме сънищата
Мистичното внушение на камъните
Руните като магически символи
КОЛЕДНИЧЕ
Mонарда
Ш А М А Н И З Ъ М
Тайните на Мадарския конник
Определете Вашия камък в зависимост от:
КАРМИЧНА АСТРОЛОГИЯ
Прераждането и връщането към минал живот
Къде да празнуваме Коледа? Йерусалим – свещена земя
Магията на камъните
Цветът ти казва това!
Кармата или как да създадем своя живот
Днес е 3-ти март! Освобождението на България!
ЧЕСТИТ 3 МАРТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !!! ПОЗДРАВЯВАМ ВИ С ПРАЗНИКА -БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И НЕКА БОГ Е С НАС !!!
Честваме 132 години от Освобождението
Българската православна църква навърши 1140 години
Баба Марта се разлюти
Днес е Благовещение, у нас му казват Благовец
Света Четиридесетница
Цветница
Ц в е т н и ц а
Страстната седмица
Вторник на Великата седмица
Сряда на Великата седмица
ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК - Четвъртък на Великата седмица
ВЕЛИКИ ПЕТЪК или Разпети петък - Петък на Великата седмица
ВЕЛИКА СЪБОТА - Събота на Великата седмица. Слизането на Иисуса Христа в ада
ВЕЛИКДЕН - Христос воскресе! Воистина воскресе! - Христос възкръсна! Наистина възкръсна!
Подвижните празници от Великден до Петдесетница
6 декември – Никулден
 
Маг Наско
Occultportal ©