Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Месец Януари, Голям Сечко

Месец Януари, Голям Сечко

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 2117 пъти

01. Януари, петък,            Васильовден, Сурваки, Мръсни дни - от 24.12 до 06.01.

Свети Василий Велики.

Сурва, сурва весела година,

до година до амина,

златен клас на нива,

златна ябълка в градина!

До година, до амина!

Името Василий идва от гръцки език и означава "царствен". Празнуват Васил, Василка, Веско, Веска; Веселин, Веселина, Весела.

На Васильовден отбелязваме началото на Новата година. Този ден е наситен с много магически ритуали и гадания за здраве, любов и плодородие. Според народната традиция денят се нарича Сурваки. Вечерта срещу него се поднася втората кадена вечеря, но този път ястията са блажни. На трапезата, освен житото, орехите и другите ритуални храни от Бъдни вечер, задължително присъства обреден хляб с пластична украса – Боговица с кръст отгоре или пита с пара в нея. Тук има и баница с късмети от наречени дрянови клонки с пъпки. Едно парче от нея стопанката ще прибере за Света Богородица. На трапезата присъства и ястие от заклания ритуално от най-старата жена в дома васильовски петел. Тя ще остави главата му до комина на огнището, за да пази къщата от магии.

02. Януари, събота,           Силвестровден, Риначовден, Мръсни дни

Свети Силвестър, папа Римски. Преп. Серафим Саровски.

Името Силвестър идва от латински език и означава "гора". Името Серафим е еврейско и означава огнен ангел с шест крила. Имен ден празнуват Силвестър, Силва и Силвия; Огнян и Огняна, които могат да си изберат за имен ден Игнажден, защото Игнатий означава "огнен, пламенен, буен",

На 02.01.1835 година в Град Гвброво е открито първото в България взаимно училище - Априловското.

03. Януари, неделя,           Мръсни дни.

Св. прор. Малахия. Св. мчк Гордий.

04. Януари, понеделпик, Мръсни дни.

Събор на 70 апостоли. Прпмчк Онуфрий Габровски.

Преп. Теоктист.

05. Януари, вторник, Мръсни дни, Строг пост.

Св. Мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклития и Аполинария.

Според народните вярвания в нощта преди Богоявление, точно в полунощ, небето се отваря, всичко светва и животните проговарят с човешки гласове. Потича новата, чиста, кръстена вода. Ако през тази нощ праведен човек се помоли горещо и искрено, Господ ще чуе молитвата му и ще даде знак за това. Пети януари е последният от Мръсните дни.

06. Януари, сряда, Йордановден, Совойница

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Божидар, Божил, Богомил, Бистра (тъй като Йордан е свещената библейска река в която Йоан Кръстител е кръстил Иисус Христос), Йонка, Йонко. Също – Богдан. По желание Теодосий (и на 11.01) и Теодосия (може и на 29.05).

Богоявление, Водици.

На този ден Източно православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава Господ се явил пред хората и посочил Христос като свой син. Празникът е свързан с дълбоката вяра във всепречистващата сила на водата.

Навсякъде в страната, край водоеми и реки стават църковно-народни тържества, на които свещеникът хвърля дървен кръст във водата, а млади момци и мъже скачат в нея за да го извадят. Вярва се, че годината ще е благодатна и щастлива за този, който извади кръста от водата. Навред задължително къпят именниците за здраве. На Богоявление се извършват редица гадания за здраве и плодородие. След вечерята всеки чупи от прекадените орехи и по ядките гадае за здравето си. Хората вярват, че ако времето е студено и кръстът, хвърлен от свещеника, замръзне във водата, преди да бъде изваден, годината ще е плодовита.

От Богоявление до Сирни заговезни в страната се правят годявки и венчавки.

07. Януари, четвъртък, Ивановден

Свети Йоан Кръстител.

Йоан е еврейско име, дошло при нас през гръцки и латински и означава "Божа благодат”, „Бог помилва" или "глас Божи". Празнуват Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Ваньо, Ваня, Иво, Ива, Ивайло, Ивона; Калоян, което значи „милостивият Йоан”. Името Калоян може да се преведе и като „змей” или „хала”. Жан и Жана също празнуват на този ден.

На Ивановден източноправославната църква почита паметта на свети пророк Йоан Кръстител. Народът смята светеца за покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължава започналото предния ден обредно къпане за здраве. Кумът къпе младоженците, ергените къпят момите и приятелите си; навсякъде къпят именниците.

08. Януари, петък,            Бабинден

Св. Григорий, еп. Български.

Преподобен Георги Хозевит и Емилиян. Преп. Доминика.

Доминика е латинско име и означава „неделя”.

Преподобен Георги Хозевит е покровител на акушерки и гинеколози.

8 януари е обявен за Ден на здравеопазването и родилната помощ.

09. Януари, събота.

Св. мчк Полиевкт.

10. Януари, неделя.

Св. Григорий Нисийски. Преп. Дометиан, еп. Мелитински.

Св. Маркиан свещеник.

11. Януари, понеделник

Преподобен Теодосий Велики, чудотворец и отшелник.

Името Теодосий идва от гръцки език и означава "даден от Бога". На този ден празнуват Теодоси и Теодосия, Божидар и Божидарка. Последните може да празнуват на Тодоровден по избор.

12. Януари, вторник.

Св. мъченица Татиана. Св. Сава Сръбски.

Името Татиана, Татяна идва от гръцки език и означава "помествам, настанявам". Празнуват Татяна и Таня.

13. Януари, сряда.

Св. Мчци Ермил и Стратоник.

14. Януаричетвъртък.

Преподобни отци избити в Синай и Раита. Света Нина.

Името е производно от Йоанина и означава "Бог помилва, Божа благодат", също "глас Божи". Ако Нина е кръстена на Николай или Николина, тя празнува на 06. декември - Никулден.

15. Януари, петък

Преп. Гавриил Лесновски, Прохор Пшински, Павел Тивейски и Йоан Колибар.

16. Януари, събота

Честни вериги на св. ап. Петър. Преп. Ромил. Св. Дамаскин.

17. Януари, неделя,           Антоновден, Чуминден, Лелинден

Преподобен Антоний Велики.

Антон идва от латински език и означава „безценен”. Празнуват Антон, Антония, Андон, Донка Дончо.

Народната традиция осмисля св. Антоний като покровител на чумата и на всички други болести, наричани с табуираните имена Лели; Сладки и Медени. В Пиринския край има поверие, че болестите се събират на Антоновден, а на Атанасовден тръгват по хората. За предпазване от болести на този ден жените пекат пресни питки, мажат ги с мед и ги раздават на роднини и съседи с думите: „за лелята”, „за болята”.

18. Януари, понеделник, Атанасовден, Среди зима

Свети Атанасий и Кирил Александрийски.

Св. Йоаким, патриарх Търновски.

Името Атанас идва от гръцки език и означава "безсмъртен". Кирил на гръцки означава "Господарски". Празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Таню, Танка. По правило Кирил и Кирилка Празнуват в деня на светите братя Кирил и Методий на 11 май.

Според нашата народна традиция свети Атанас е победител на зимните студове и снегове, които му се паднали при подялбата на света. На този ден светецът съблича дебелия си кожух, облича бяла копринена риза, яхва вран кон и отива навръх планината да вика лятото. В някои райони на страната хората вярват, че свети Антоний и свети Атанасий победили и оковали болестите и най-вече Чумата във вериги. От там идва и прозвището на посветените им дни "верижници". За предпазване от болести навсякъде в страната колят в жертва черна кокошка, а перата й запазват за цяр. На този ден жените пекат и раздават пресни питки намазани с мед, рачел или мармелад за здраве.

От друга страна свети Антоний и свети Атанасий са смятани за двама братя ковачи и за това на Атанасовден празнуват ковачи, железари (шлосери) и ножари.

19. Януари, вторник, Света Черна

Преподобен Макарий Египетски. Св. Марк Ефески.

Името Макарий идва от гръцки език и означава „блажен”.

В много райони на България денят след Атанасовден се тачи за предпазване от вънкашната болест - епилепсията. На този ден жените не работят нищо, а ако се падне в неделя, отменят се всички годявки и венчавки, за да не се разболее някой от младоженците. За омилостивяване на болестта стопаните колят черна кокошка или черно петле и раздават пресни питки, намазани с мед или рачел за здраве.

20. Януари, сряда, Петловден, Ихтима

Преподобен Евтимий Велики.

Свети Евтимий, патриарх Търновски.

Името Евтимий идва от гръцки език и означава „благодушен”, „с добро сърце”. Празнуват Евтим, Евтимия.

Петловден е регионален празник, честван за здраве и плодовитост при момчетата, като жертвата е петел (някъде и за момичетата, като жертвата е ярка). Птицата се коли от майката или от малко момче (петелар) на прага на пътната врата, като се внимава кръвта да напртсъка всичко наоколо. С кръв се прави кръстен знак по челото на петеларя и на другите момчета. Пекат се кравайчета и се раздават за здраве заедно с месото от петела, който е сварен цял. Петльовата глава се оставя при пътната врата, за да плаши болестите и злите сили. В Странджа планина свети Евтим се смята за покровител на вънкашната Болест - епилепсията.

21. Януари, четвъртък.

Преподобен Максим изповедник. Мъченик Неофит.

Името Максим идва от латински език и означава „най-голям”, „най-велик”. Максим може да празнува и на 13.08. Името Неофит идва от гръцки език и означава „новопокръстен”. Празнуват Максим и Неофит.

22. Януари, петък.

Св. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски.

Свщмчк Петър Български. Мчк Сионий.

23. Януари, събота.

Свщмчк Климент Анкирски. Мчк Агатангел.

24. Януари, неделя.

Преподобна Ксения Римлянка.

Името Ксения (Аксения, Оксана) идва от гръцки език и означава „гостоприемство”.

25. Януари, понеделник, Зимен Гергьовден.

Свети Григорий Богослов.

Името Григориос идва от гръцки език и означава „стоя буден”, „бдя”. Празнуват Григор, Гриша, Григорина.

Свети Григор се тачи за предпазване от болно гърло.

26. Януари, вторник.

Преп. Ксенофонт и дружината му.

27. Януари, сряда.

Пренасяне мощите на свети Йоан Златоуст.

28. Януари, четвъртък.

Преподобен Ефрем Сириец.

Ефрем е еврейско име (Ефраим) и означава „плодоносна област”.

На 28 януари 1998 година кметът на София Стефан Софиянски откри първия радиус на Софийското метро.

29. Януари, петък.

Пренасяне мощите на св. Игнатий Богоносец.

30. Януари, събота. 

Свети Три светители. Св. Иполит Римски. Св. Петър, цар Български. Преп. Сергий Къпински. Св мчк Димитрий Сливенски.

На 30.01.1894 година е роден цар Борис III.

31. Януари, неделя.

Св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан.Сподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©