Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 4969 пъти
Месец Март - Първият петък на месец март е избран за Световен молитвен ден на жените-християнки.
 
01. Март - Баба Марта - (Велики пости) - Св. преподобна мъченица Евдокия. Името Евдокия е гръцко и означава "добра воля, благоразположение". Празнуват Евдокия и по желание Мартин и Марта, които може да празнуват и на 14. 04 – св. Мартин изповедник, папа Римски).
   
По стар български обичай на този ден всички се закичват с мартеници.bm.jpg picture by gaby999 Според традицията най-възрастната жена в къщата ги изработва предварително от усукани бели и червени вълнени конци и сутринта на 1-ви март закичва с тях децата, момите, агънцата и младите фиданки. Мартеницата се подарява и носи за здраве и против уроки. Тя трябва да се свали при появата на първите прелетни птици и да се завърже на плодно дърво или да се скрие под камък.
    Рано сутринта жените мятат на плета или на плодно дърво червена дреха - престилка или пояс - за да посрещнат бабичката с червено и да я зарадват, а за да не я гневят, заключват старите жени вкъщи, та когато баба Марта пристигне, да види само млади и здрави хора и никой, и нищо да не й напомня възрастта й. Стопанките премитат къщата и двора, събират сметта на купчина и я запалват, а за да прогонят бълхите, прескачат огъня, като нареждат: "вън бълхи, вътре Марто". През целия ден перат, като не използват бухалки, за да не бие град през лятото. Ако на този ден за пръв път удари гръм, хората вярват, че годината ще е плодовита.
    В народните приказки баба Марта ту е сестра, ту е жена на голям и Малък Сечко (януари и февруари), с които често е в конфликт, защото е недоволна от половата им немощ или от факта, че са й изпили виното. Изобщо старицата е една много нервна и капризна жена с променливо настроение, каквото всъщност е времето през месец март.
   
                                                                                                 
babamarta51.gif picture by gaby999През последните десетилетия се утвърди една по-нова традиция – всяка жена да си избира един ден от месеца (или два за по-сигурно). Ако денят се случи топъл и слънчев, тя ще е щастлива и усмихната през цялата година, защото когато през март е слънчево и тихо, казваме, че баба Марта се смее, когато вали дъжд, че плаче, а когато вали сняг, тя си къса ризата от яд.
 
 
 
 
 02. Март - (Велики пости) - Св.свщмчк Теодот, еп. Киринейски.
 
03. Март   - Национален празник  - (Велики пости) - Св. мчци Евтропий, Клеоник и Василиск.
На 03.03.1879 е обявено Освобождаването на България от турско робство.
 
04. Март - (Велики пости) - Преподобен Герасим Йордански - Името идва от гръцки език и означава "почитан, почетен". Празнува Герасим.
 
05. Март - (Велики пости) - Св. мчци Конон и Йоан Българин.
 
06. Март - (Велики пости) - Св. 42 мъченици в Амория.
 
07. Март - (Велики пости) - Св.свщмчци Василий, Ефрем и Капитон.
 
08. Март - (Велики пости) - Преп. Теофилакт, еп. Никомидийски.
Международен ден на жената и майката. На 08.03.1910 година в Копенхаген жените-социалистки организират своя пръв публичен протест срещу подчиненото положение на жените по света. С този протест започва борба за равни права на жените, която в наши дни може да се каже, че е доведена почти до успешен край.
 
09. Март - Свети Четиресе - (Велики пости)  - Свети 40 мъченици Севастийски. Мчк Исихий.
 
 photo_5593_pic_26169_big.jpg picture by gaby999Младенци
Празник, с който православната църква отбелязва паметта на загиналите от мъченическа смърт 40 воини-христиани от Севастия. Календарно този празник се пада между баба Марта и Благовец - в навечерието на пролетта и за това обредите през този ден са ориентирани главно към нейното посрещане. В Западна България преди изгрев слънце хората палят обредни огньове по високите места извън селището и посрещат деня тържествено, в пълно мълчание. Широко разпространено е схващането, че на Св. Четиресе слънцето забива 40 или 140 горещи шиша в земята и я затопля; Господ удря 40 сопи по земята и от това змиите се събуждат и се обръщат на другата страна, а на Благовец изпълзяват от дупките си.
    Сутринта жените прибират червената дреха (пояс), изнесена за посрещането на баба Марта от двора, палят огън и го прескачат, като предпазна мярка срещу болестите; с дрънкате на железни предмети и заклинания гонят змиите. Наименованието на празника е свързано с извършване на различни дейности, в които фигурира числото 40 - свиват 40 сарми, хващат и сваряват 40 охлюва (рака), пият 40 глътки вино или ракия, засаждат 40 гнезда картофи. Момите плетат от върбови или дрянови клонки "мостове" на реката и наричат: "Който ми е на късмет, той да ме преведе нощес по този мост". От този ден започва и подготовката на лазарките за Лазаровден. Момите се събират на групи и с помощта на по-възрастна близка жена разучават песните и игрите, избират си водачка, която ще води лазарското хоро - боенец и разпределят ролите си за лазаруването.
    На свети Четиресе хората започват да се оглеждат за подранили щъркели и лястовици. Когато някое дете види прелетна птица, то сваля мартеницата си и я скрива под камък. На другия ден вдига камъка и по насекомите, които са полазили мартеницата гадае кои животни ще са най-плодовити през годината. Ако намери мравки, значи ще са овцете, ако намери бръмрари, ще са кравите. Щъркелът и лястовицата са свещени птици за народа ни и има строга забрана да бъдат убивани или тревожени. Смята се, че където има щъркелово или лястовиче гнездо, там хората са защитени от всякаква магия и за това всеки стопанин се радва, ако в двора му се заселят такива птици.
Може би тук е мястото да спомена по нещо за дряна и върбата, така често използвани от предците ни в традиционните магически практики. Дрянът е символ на здраве, издържливост и дълголетие. Той е жилав и як и цъфти най-рано от всички дървета и храсти. При подялбата на растенията, Дяволът се писал много хитър и си избрал дряна, защото решил, че след като той цъфти най-рано, най-рано ще даде плод, но се излъгал, защото дренките зреят чак в късна есен. А дядо Господ си избрал черешата и за сетен път победил Лукавия.
    Осветените в църквата върбови венци на Цветница, се занасят вкъщи и се пазят до иконата цяла година. С тях се бае против уроки и болести по хора и добитък. При опасност от градушка, старите жени изнасят венеца на двора и гледат през него градоносния облак, като вярват, че така ще спрат стихията. По същата причина стопаните заравят върбов венец в средата на нивата. За да има добър приплод, върбов венец се слага и в яслите на добитъка. На върбови дърва се пече гергьовското агне. За здраве и плодородие на Гергьовден моми и невести увиват на кръста си върбови клонки като колани.
 
10. Март  - Велики пости - Св. мъченици Кодрат и Галина. Празнуват Галя и Галина. С държавно постановление от 2003 година, 10. Март е обявен официално за Ден в памет на жертвите от холокоста.
 
11. Март  - Велики пости - Св. Софроний Ерусалимскии Св. Софроний Врачански.
 
12. Март  - Велики пости - Преп Теофан. Св. Григорий Двоеслов. Преп. Симеон, Нови Богослов.
 
13. Март - Велики пости - Свети Никифор. Името идва от гръцки език и означава "победоносец". Празнуват Никифор и Победа.
 
14. Март - Велики пости - Преп Бенедикт.
 
15. Март - Велики пости - Св. Мчци Агапий, Никандър и други.
 
16. Март - Велики пости - Св. мчци Савин и Папа.
 
17. Март  - Велики пости - Преп. Алексий, човек Божи.
 
18. Март - Велики пости - Св. Кирил Йерусалимски.
 
19. Март  - Велики пости - Свети мъченици Хрисант и Дария. - Името Хрисант означава „златоцветен”. Празнуват Хрисанта, Хрисана, Дария и Дарина.
 
20. Март  - Велики пости - Преп. отци, избити в манастира „Свети Сава”.
 
21. Март  - Велики пости - Преп. Яков Изповедник.
 
22. Март - Астрономическа пролет - Велики пости - Св.свщмчк Василий, презвитер Анкирски.
Празнуват Пролет и по избор Росен и Росица.
 
23. Март  - Велики пости - Св.прпмчци Никон и Лука Одрински. - Името Лука идва от латински означава "светлина". Празнуват Лука, Лукан, Светла, Светослав (може и на 6. Февруари). Международен ден на синоптика.
 
24. Март  - Велики пости - Преп. Захария. Св. Артемий Солунски. - Международен ден за борба с туберколозата.
    В нощта преди Благовец небето се отваря и стопанинът на заровеното имане се явява като огън.
Стопанинът на заровеното имане всъщност е таласъм, възникнал от магия или клетва, изречена по време на заравяне на имането. Обикновено това са пари, наречени ступанити, клети (прокълнати) пари и ако някой ги изрови без съответния ритуал, той ще умре. Веднъж в годината, срещу голям празник, стопанинът се явява като пламък. Ако човек види този пламък и хвърли дрехата си отгоре, имането излиза на повърхността и лесно може да бъде изровено. Преди това обаче, върху мястото се изсипва пепел, събирана от огнището по време на мръсните дни, наречена погана пепел, за да се разбере каква жертва иска таласъмът. Каквато стъпка има на сутринта в пепелта, такъв курбан трябва да се направи.
Има и други таласъми, тоест пазители. Това са зазиданите сенки на хора или животни в темелите на каменни сгради или мостове. Те се явяват на живите нощно време като призраци. Често стенат, плачат, пеят или викат. На таласъм в никакъв случай не бива да се отговаря, защото който му отговори ще ослепее или ще онемее. Всички таласъми се боят от светлина, огън, молитва, кръст и тамян, от кукуригането на първи петли.
 
25. Март  - Благовещение - Велики пости. На трапезата да има риба. Благовещение е денят в който според Светото писание архангел Гавриил донася благата вест на Светата Дева, че ще стане майа на Сина Божий Иисус - Спасителят на хората.
 
 Ден на майката
Думата евангелие идва от гръцки език и означава блага вест. Празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Вангел, Вангелия, Евангелина, Иванжелин, Бончо, Бонка (от Бона Деа - добрата богиня в латинския пантеон). Празнуват също Гаврил и Габриела, които биха могли да празнуват на 27.03. или на 13.07. – събор на св. арх. Гавраил.
 
 
 
 
 
 Blagoveshtenie.jpg picture by gaby999Благовещение
За Благовец се казва, че е половин Великден. На този ден на празничната трапеза задължително се слага риба. През деня, когато някой излезе от къщи по работа, трябва да носи залък хляб и пари със себе си, за да го закука кукувицата на пълно и на сито, та да е сит и имотен през цялата годината.
Благовец стои много близо до пролетното равноденствие и това се отразява в обредите и вярванията на хората, свързани с посрещането на пролетта. Прието е, че на Благовец се появяват първите прелетни птици. Тогава се обажда кукувицата, змиите и гущерите излизат от зимните си леговища, мечките се събуждат от зимния си сън, самодивите се връщат от край света. За да се предпазят от змии жените не пипат игли, куки и конци, а за да не срещнат самодиви, момите не излизат рано сутринта от двора на улицата. На този ден с удряне по метални предмети хората гонят с гръм и трясък змиите, гущерите и бълхите от къщите и дворовете си. Премитат навсякъде, събират сметта на куп, запалват я и я прескачат. Смята се, че с убитата на този ден змия могат да се лекуват много болести. На места почитат змията-пазителка на домашното огнище със специални обредни хлебчета, наречени змиюрки.
 
Самодивите
63.jpg picture by gaby999Те живеят накрай света, където се намира дворецът на слънцето. Само свраката знае как да намери жилището им, защото те я канят да вършее смил (вълшебното самодивско цвете) с тях. На Благовец кукувицата известява пристигането им по нашите земи.
    Самодивите са млади и красиви вълшебни създания с дълги руси коси. Облечени са в бели прозрачни ризи и яздят елени със златни рога. Силата им е в колана. Ако някой открадне самодивски колан, добива власт над самата самодива. И точно така се случило с един момък, който замръкнал в гората. Той си направил легло от папрат и шума, и легнал да спи до един извор. Посред нощ се събудил от смях, като от звън на сребърни камбанки. Нощта била звездна и светла и той видял в извора да се къпят чудно хубави девойки. Те били оставили на брега коланите и свилените си премени. Момъкът се промъкнал и откраднал една от премените заедно с колана, и се скрил. Когато излезли от водата и започнали да се обличат, една самодива извикала за помощ, защото ризата й била изчезнала. Другарките й зафучали из гората да дирят крадеца и да го накажат начаса. Търсили го чак до изгрева на слънцето, когато трябвало да си отидат, и така и не го намерили. Отишли си те, а край извора останала само една самодива, която нямала нито с какво да се облече, нито с какво да се опаше. Тогава момъкът се показал и отвел самодивата у дома си, облечена с неговата риза. Как не го молила, какво не му обещавала тя, за да й даде ако не ризата, то поне колана, но момъкът не склонил. Заживели те в неговата бедна колиба. Смирената самодива родила на мъжа си две хубави деца. Тя била добра стопанка и грижовна майка, но нито за миг не забравяла коя е и откъде е дошла. Веднъж решила да почисти затрупания кладенец в двора и не щеш ли, там намерила това, което търсила от години. Занесла вълшебната си премяна в колибата, простила се нежно с невръстните си дечица, преоблякла се и мигом излетяла през комина. Никой никога повече не я видял. Децата й пораснали, макар без майка, красиви като нея, здрави и умни, а мъжът й останал да тъгува цял живот по из чезналата самодива.
    Понякога се случва и самодива да се влюби в земен момък. Тогава тя му прави любовна магия и той отива при нея сам. От този момент нататък момъкът престава да съществува за света на живите. Случвало се е обикновен човек да попадне на самодивска сватба. Тогава самодивите не го бъхтят, а го канят на трапезата и на хорото. Така той цала нощ пирува и се весели, а преди разсъмване самодивате го изпращат да си ходи с гърне, пълно с жълтици. Но когато слънцето изгрее и човекът понечи да са порадва на имането си, вижда, че в ръцете му се хили стар конски череп. От тук идва приказката „самодивско злато”.
    Хората разпознават самодивите по свирнята на гайда и тъпан посред нощ, защото самодивите обичат да се веселят тогава. Те правят трапезите си под вековни дървета, като често предпочитат ореховата сянка. Там, където е имало самодивска трапеза или самодивите са играли хоро, трева не никне, а само отровни гъби. Който стъпи на това място уградисва, разболява се от самодивската болест. По същата причина не бива да се стъпва на бунището, на местата под стрехите и под капчуците. Самодивска болест могат да лекуват само врачките и бикарите с баене и поливки. От уградисване лекуват и калушарите през Русалската неделя. Като предпазна мярка срещу гнева на самодивите хората носят чесън и пелин в дрехите си, а на Еньовден, Петковден, Архангеловден и през Русалската седмица изпълняват различни магически ритуали за предпазване от самодивския гняв и за омилостивяване на самодивите.
    Има и други самодиви - стари, грозни и раздърпани. Техните колани никой не иска да краде. Наричат ги нави. Те живеят в блатата и за разлика от другите самодиви не могат да лекуват хората. Навите пакостят на родилките и на новородените. Те предизвикват спиране на кърмата и родилната треска, отнемат съня на новороденото и го карат да плаче до пълно изнемощение.
 
26. Март - Велики пости - Събор на свети архангел Гавлиил. Св мчк Георги Софийски, стари.
 
27. Март - Лазаровден, Велики пости - Св. мчца Матрона Солунска. На тази дата през 1882 година в град Пловдив е основана първата професионална театрална трупа в България. Международен ден на театъра.
 
28. Март - Вайя, Цветница, Велики пости - Преп Иларион и Стефан. Свщмчци Георги, еп. Загорски и Петър, еп. Мъгленски.
Свщмъченик Боян, княз Български.
    Мъченик Енравота Боян е син на хан Омуртаг, когото брат му, хан Маламир осъдил на посичане с меч заради христовата вяра през 833 година. Той е първият български светец - мъченик.
Смята се, че Боян е пожелателно име и означава "да се боят от него" или „който обича да се бие” (от Бойо), а може би произлиза от тюркски (баян) и означава "Богат", може да идва и от сърбохърватски - "приказен, вълшебен". Празнуват Боян, Бояна, Бойко, Бойка.
 
29. Март - Велики понеделник, Велики пости - Преп. Марк, еп. Аретусийски. Св. Кирил.
 
30. Март - Велики вторник, Велики пости - Преп. Йоан Лествичник.
 
31. Март - Велика сряда, Велики пости - Преп. Ипатий, еп. Гангърски.
 
 
29, 30 и 31 март, Заемни, Бабини, Броени дни
           
 баба Марта
babamarta.jpg picture by gaby999Обикновено хората свързват заемните дни с лошо и студено време. В различните региони на България има различни схващания за календарното място на заемните дни. В Западна България тези дни са в началото на месец март. Там разказват, как една баба се присмяла на Малък Сечко, че силата му се е стопила. За да й докаже, че не е така, Февруари измолил от сестра си Марта три дни (1-ви, 2-ри и 3-ти март) назаем и докарал на земята виелица, студ и мраз. За хората в Източна България Заемни са последните 3 дни от месеца. Всеизвестна е приказката за старата козарка, която изкарала стадото си на паша в планината в последния ден на месеца, като решила, че баба Марта няма вече сила и за това няма да й напакости. Опърничавата старица обаче много й се ядосала. Тя помолила брат си Април да й заеме няколко дни и се развихрила с всички сили. Повикала бурите и виелиците на помощ. Тогава задухал леден вятър, завалял силен сняг и козарката и стадото й се вкаменили от студ и страх. От тези камъни по-късно потекла лековита вода. По Броените дни хората гадаят какво ще е времето в следващите три месеца или ги наричат за здравето на определен човек или пък на цяло семеймтво. В Кюстендилския край вярват, че каквото е времето на трите баби, такова ще е то през пролетта, лятото и есента.


Сподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©