Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Лазаровден и Цветница

Лазаровден и Цветница

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 2453 пъти

Тази година Лазаровден се пада на 27. Март, а в неделя, на 28. Март е Цветница. Празниците около Великден са попили много от езическата ни обредност. Попили са и от обичаите на траките и от тези на прабългарите и славяните. И всичко се е свързало в едно с празнуването на Възкресението Христово. През тези дни отдаваме почит на предците си, на които дължим всичко на тази земя, а след това отдаваме почит и на Живота и го благославяме.

 design340.jpg picture by gaby999

Лазаровден се чества една седмица преди Великден, в съботата, която евангелското писание свързва с Възкресението на праведния Лазар. На места хората вярват, че на Връбница (в неделя) "Господ разпуска, пуща душите на умрелите" на земята и за това на Лазаровден се устройва Лазарската задушница. Рано сутринта, преди изгрев, жените посещават гробовете на починалите си близки. Почистват ги, прикадяват ги с тамян и раздават една на друга постни храни, пресен хляб и варено жито. На гробища освен обичайните за задушница обреди, жените палят огън върху гроборете. Този обичай се нарича „греене на покойниците”.

 

На Лазаровден момите играят Боенец. Основните участници в тази игра са две момичета на различна възраст - боенец и булка. Някъде играят два боенеца. Боенецът е мома с разпуснати коси, облечена в мъжка риза, с калпак на главата, с кръстосани на гърдите няколко чифта пафти, закрити от нанизи стари монети. На кръста й са затъкнати много разноцветни кърпи. Когато играе на мегдана, Боенецът хвърля на мъжете и ергените кърпите от пояса си, а те й ги връщат със завързани в тях пари. Боенецът държи в дясната си ръка дървена сабя, брадва или върбова пръчка, а в лявата - кърпа. Булката е момиче на 8-10 години с живи родители, облечено в булчинска премяна. Те играят една срещу друга, а останалите моми, подредени в два реда танцуват и припяват. В песните на лазарките се говори за любов и венчило и за змейове, които отвличат моми. Независимо къде играе Боенецът, момите припяват всекиго с подходяща песен с брачна насоченост. Вярва се, че мома участвала в боенец, няма да бъде грабната от змей. И именно за това мома, която не е лазарувала не може да се замомее и да очаква годеж и венчило.

 

design006.jpg picture by gaby999На този ден лазарските групи обхождат къщите и изпълняват песни с пожелания за здраве и плодородие, които са започнали да учат още на 9-ти март, на св. Четиресе. Навсякъде, където пеят и играят лазарките, стопаните ги даряват с яйца, брашно, мас и пари. По време на припяването се изпълняват обредни гадания за реколтата през годината. Когато обхождат селището, лазарките припяват и всеки срещнат, но главно моми и ергени. След като момите завършат обхождането на къщите, те си избират кума, кумица (някъде това става още на св. Четиресе) и отиват на реката, където пускат по водата върбови венци. И на реката може да се избере кумица. Там кума става тази мома, чийто венец пръв отплува по водата. След избора на кумата един момък, обикновено нейният любим, повежда моминското хоро и става "кръстник". На някои места връзват люлка, на която се люлее първо кумата, а след нея се люлеят всички лазарки за здраве. По-късно момите отиват на гости в дома на кумицата, където майка й слага обща трапеза.

 

UKBCAUFB957CA3HMLFGCA9YQ1SQCA6CPWJI.jpg picture by gaby999На другия ден се празнува Ваия, Цветница. Празникът се пада винаги в неделя, една седмица преди Великден. Той е свързан с тържественото посрещане на Иисус Христос от жителите на град Ерусалим. Когато Спасителят влизал в града, хората постилали дрехите си и цветя по пътя Му, размахвали палмови клонки в ръце и викали „осанна”. В България не растат палми и за това, вместо палмови, ние носим в черквата за освещаване върбови клонки.

 

design331.jpg picture by gaby999Рано сутринта, преди изгрев слънце жените отново отиват на гробището. Там почистват, прекадяват и преливат с вода и червено вино гробовете на починалите си роднини и близки, запалват огньове на гробовете и след това раздават помежду си донесените хляб и варено жито "за Бог да прости". От гробището момите кършат върбови клонки и ги отнасят в черквата. В цялата страна е прието да се посещава сутрешната църковна служба, която е тържествена и едновременно с това много топла и задушевна. От храма всички отнасят вкъщи и поставят до домашната икона осветените върбови клонки и венчета, които имат лековита и чудодейна сила. На обяд се слага постна празнична трапеза, на която задължително присъства рибно блюдо.

 

На Светла сряда пък моми и ергени изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка. Мара Лишанка е змеица с огнен поглед, която отвлича момци и млади мъже за да ги люби. От тази връзка се раждат змейчеви, самодивски деца с крилца под мишниците, които са непобедими. Но все пак трябва да се помни, че похитените от змей или самодива хора стават болнави и нещастни за цял живот. През деня те са бледи и изпити и се оживяват само през нощта, когато очакват през комина да пристигне техния похитител за да ги люби. За да се предотврати това нещастие, народът ни е измислил много обреди и игри, които се изпълняват през пролетнине празници, когато природата се събужда. Заедно с нея се събуждат и змейовете, а открай света пристигат самодивите.

 

Мара Лишанка започва в къща, където няма починало дете. Там се събират лазарувалите моми и правят кукла от три чехъла на три моми или млади булки. Тази кукла представлява нагиздена мома или булка. След като е готова куклата, моминската група отива обикновено на мегдана, като куклата е поверена в ръцете на мома с живи родители. Тук протича играта, съпроводена от хороводни песни и припевки, близки до тези на ладуването. Играта и песните пресъздават краденето на мома, чиято роля играе куклата от чехли, от змей, чиято роля се изпълнява от младо момче ергенче. Играта е доста енергична и често става бурна. То си е живо ухажване. Освен с женитбена насоченост, тази игра е натоварена и с друг смисъл, защото не само момите, но и момците за заплашени от отвличане от змеици и самодиви. Мара-Лишанка се играе и за предизвикване на плодородие и дъжд, за предпазване от градушки, бродници и лоши болести. След хората и песните, групата на ергените и момите минава през полето и нивите, и спира при реката. Тук участниците пускат Мара Лишанка да плува по реката.

 

Когато през пролетта природата се събужда, в нас се събуждат желания, копнежи и мечти. Мечтаем за любов, за щастие и благоденствие, и се стараем да опазим мечтите си използвайки различни магически ритуали.

 

Ели МариноваСподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©