Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Празниците през април

Празниците през април

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 4011 пъти

Седмица преди Великден. Страстна седмица.
Седмицата, предхождаща Възкресение Христово се нарича Страстна или Велика, и всеки ден от нея се нарича Велик. За посрещането на Великден задължително се приготвят нови дрехи за всички в семейството (или се вадят „новите дрехи” от ракли и сандъци). През тази седмица се извършва основно почистване на дома, двора и стопанските постройки, боядисват се яйца и се месят обредните хлябове и козунаците. Възкресение Христово е най-големият пролетен христиански празник. Той е подвижен, пада се от 4 април до 8 май, в зависимост от пролетното равноденствие и първото пролетно новолуние. Неделният ден, Великден е заключителен за целия обредно-магически цикъл от народни игри и поверия, започнал на Сирни заговезни. Великден е тържествен и представителен празник, честван три дни.
-29. Март, Велики понеделник.
Денят е определен за основно почистване на дома и стопанските постройки, за пране, миене и къпане на децата.
-30. Март, Велики вторник.
Денят е определен за основно почистване на дома и стопанските постройки, за пране, миене и къпане на децата.
-31. Март, Велика сряда,
Денят е определен за основно почистване на дома и стопанските постройки, за пране, миене и къпане на децата.
Има поверие, че в навечерието на Велики четвъртък заровеното в земята имане проблясва като пламък. Магьосниците през тази нощ излюпват под мишниците си пилета-мамници, с чиято помощ крадат плодородието от чуждите ниви.
-01. Април, Велики четвъртък.
Преп. Мария Египетска, Св.свщмчк Аврамий Български.
Ден на лъжата и шегата.
Това е първият от седемте Велики четвъртъци, които се броят от Страстната седмица до Спасовден включително. През този ден, както и през другите Велики четвъртъци е забранена всякаква мъжка работа, а на жените е забранено да перат с бухалка и да тъкат. Ако тези забрани бъдат нарушени, има опасност от градушки и гръмотевици. Рано сутринта на Велики четвъртък жените боядисват великденските яйца. Водата, в която се приготвят растителните бои е "мълчана", донесена от чисто момиче от три кладенци или три чешми. В старо време великденските яйца са боядисвани само в червен цвят. По-късно излизат на мода различно оцветените и рисувани яйца. Дори и днес първото боядисано яйце задължително е червено, като е запазено изискването да е снесено от черна кокошка. С него за здраве, се потъркват бузките и челцата на децата, слагат го в сито и го изнасят на двора, за да го види Слънцето. Когато го приберат, го поставят до домашната икона, където престоява до следващата година или бива използвано по друг магически начин: за цяр или за отпъждане на градоносен облак. Много хора на Великден отговяват с него, като го разрязват на парченца, така че да има за всички, а черупките залепват над входната врата. Други пък на Гергьовден го заравят в средата на нивата, за да носи дъжд и да пази посевите от гръмотевици и градушки.
На Велики четвъртък се подновява квасът, с който ще се замесят обредните хлябове за празника; връзват се люлки, на които се люлеят моми и ергени за здраве.
Според народните вярвания на Велики четвъртък Господ „разпуска” умрелите и душите им остават на земята до Спасовден.
-02. Април, Велики петък.
Преп. Тит Чудотворец.
Или още - Разпети петък, смятан за един от 12-те лоши петъци срещу големите календарни празници, тачени за предпазване от болести, градушка и смърт. Това са дни на строг пост и полово табу, защото се вярва, че дете, заченато на Велики петък или в един от 12-те лоши петъци през годината, ще се роди с недъг или белег. През тези дни е забранено на жените да работят с вълна - да предат, плетат, тъкат или шият, да си мият косите, а на мъжете - да се бръснат. От църква се донасят осветени, "Господюви" китки за лек.
-03. Април, Събота преди Великден, Лазаровден. 
Преп. Никита Мидийски.
Евангелското име Лазар произлиза от еврейското Елеазар и означава "Бог помага”, „божа помощ". Имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо и Лазарина. По желание и Лъчезар.
Погребенна, душна събота. През целия ден в знак на траур хората говорят тихо и се държат внимателно едни към други. Никой не трябва да вика, да пее или да се отдава на каквото и да е веселие. Разпети петък е ден на траур и строг пост.
Рано сутринта жените отиват на гробища, където почистват, преливат и прекадяват гробовете на близките си, палят свещи и раздават боядисани яйца, пресен хляб и варено жито за Бог да прости покойниците. Обикновено на Велика събота се месят и пекат обредните вкликденски хлябове. Те са три вида: за трапезата, за кумовете и роднините, и за лазаркате. Хлябовете се замесват с нов квас. По форма те са кръгли, с дупка в средата, елипсовидни или като плетеници. Типичен елемент за украса са яйцата - бели или боядисани, винаги нечетен брой. Украсата е във вид на идеограма - кръст, затворен в кръг, слънце и пр.
В полунощ започва празничната църковна служба, възвестяваща възкресението на Спасителя.
-04. Април, неделя,  ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ПАСХА
На Великден имен ден празнуват Велико, Велика, Величка, Велин, Велина; Паскал и Паскалина - от "пасха".
Възкресение Христово
В полунощ срещу неделя вярващите посещават тържествена църковна служба и след нея донасят вкъщи свещта, която са държали в черквата. Занасяйки великденската свещ вкъщи, хората вярват, че занасят в дома си новия огън, новото начало.
На неделната празнична трапеза се отговява с яйце, разделено между членовете на семейството и се разчупва обредния хляб. Характерно е чукането с шарени великденски яйца, и чието яйце се окаже "бияч", той ще е най-здрав през годината. Старите хора казват, че ако някой изяде първото великденско яйце сам, през годината ще страда от циреи.
На Великден е прието да се ходи на гости при кумовете и родителите, като се носят в дар червени яйца и великденски краваи, поднесени с поклон и целуване на ръка. Младите получават в отговор същия дар. Великденските празници продължават три дни. През цялото време навсякъде се извиват хора, връзват се люлки и на тях се люлеят моми и ергени за здраве. Песните, съпровождащи люлеенето имат баладичен и любовен характер. В тях се разказва за любов между момък и мома, за змеюва или самодивска сватба, за "отключването" на водата и плодородието на земята.
-05. Април, понеделник, Възкресение Христово.
Св. мчци Теодул и Агатопод.
Светла седмица
През цялата седмица тържествено се чества Възкресение Христово. Момите извършват ритуала Ладуване. Още от вечерта три моми наливат „мълчана” вода в един котел от три чешми. Занасят го в двора на целокупна къща, пускат в него малко просени зърна и го скриват под трендафил. Там всички моми потапят белязаните си с разноцветни вълнени конци китки или пръстени, спазвайки пълно мълчание. Накрая покриват котела с червено було или с женска риза. После оставят съда с водата да преспи под звездите. На сутринта момите отново се събират около котела и го отвиват. Тогава малко момиче или стара жена вади китките от водата, а момите пеят кратки пасни-припевки, като по този начин предричат за какъв ерген ще се омъжи притежателката на съответната китка, като например: „през дол бяга, цървул стяга, Ладо-льо”, значи женихът ще да е хайдутин. Всяка мома си взема по няколко просени зърна, които слага през нощта под възглавницата си, с надеждата да сънува бъдещия си жених. На другия ден обичаят се повтаря.
Понеделник се смята за щастлив и късметлия ден. Хората казват: "нов ден, нов късмет" и за това през този ден започват нова работа, строеж на къща, стопатска постройка или друга сграда, или започват да копаят кладенец. В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия.
Изключение от това правило са понеделниците на Сирната и Тодоровата неделя.
-06. Април, вторник, Възкресение Христово.
Успение на свети Методий Славянобългарски. Св. Евтихий, патр. Цариградски. Св мчци Тимотей и Диоген Македонски.
Светла седмица
Народът смята вторник за лош, хаталия ден. Той е постен и през него се спазва полово табу. На много места се вярва, че жените, които кроят и шият дрехи във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат - децата и житото на нивата изгарят. През този ден няма забрана за домакинска или кърска работа, но не бива да се започва нищо ново, нито нова работа, нито нов строеж. За най-лоши се смятат вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица.
-07. Април, Светла сряда.
Преп. Геогри, еп. Митилински.
Светла седмица
Сряда е смятана по-скоро за лош ден. На този ден се пости и се спазва полово табу. Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”. Смятя се, че роденото на този ден дете ще е нещастно. Според някои най-лоша е разполовената сряда (25-я ден след Великден). Хората вярват, че който се разболее през разполовената сряда, го очаква смърт. За много опасни се смятат сряда на Сирната и на Тодоровата седмица.
На 07.04.1878 година град София е обявен за столица на свободна България.
Международен ден на здравето
.
-08. Април, Светли четвъртък.
Св.апостоли Иродион, Агав, Руф.
Светла седмица
Четвъртък се смята за щастлив ден, но четвъртъците на Сирната и на Тодоровата неделя са смятани за опасни.
Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато. В четвъртък се влиза в нова къща и се пали първият огън в огнището, този ден е щастлив и за започване на нова работа. Четвъртък е ден на върховния бог на гръмотевиците и светкавиците много европейски митологии.
На тази дата през 1971 година в Лондон за пръв път е отбелязан международният ден на ромите.
-09. Април, Светли петък, Животоприимен източник.
Св. мчк Евпсихий. Имен ден празнуват Живко и Живка (по избор може на 13. януари).
Светла седмица
Петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави. През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу. Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.
-10. Април, Светла събота.
Св.мчци Терентий и Помпий.
Светла седмица
В събота преди Софинден хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
Съботният ден е посветен на мъртвите. В събота се правят всички помени и задушници. През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре. Родените в събота могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници и бродници, да виждат вампири, върколаци и таласъми. Даже Чумата се страхува от хора и кучета, родени в събота. Според някои вярвания, съботниците могат дори да се превръщат в змейове.
На 10.04.1979 в космоса излита Георги Иванов – първият български космонавт.
-11. Април, неделя. Томина неделя.
Св. свщмчк Антип, еп. Пергамски, покровител на стоматолозите.
Светла седмица
В неделята, посветена на Св. Тома Неверни имен ден празнуват всички с името Тома. Ако желаят, те биха могли да празнуват и на 06.10 – денят на св. ап. Тома.
Според Библията Господ сътворил света за шест дни, а на седмия седнал да си почине. За това последният ден от седмицата е определен за почивка. Но Господ е благословил труда на тези, които работят в неделя, за да осигурят прехраната на децата си. В неделя сутринта хората се измиват, обличат чисти и нови дрехи и отиват на църква. В неделя се правят годежи и сватби, с изключение на неделите през Великите пости и Мръсните дни; в неделя се посрещат гости. През този ден на жените е забранено да чистят, да перат или да шият дрехи. Смята се, че който е роден в неделя ще успее да постигне всичко без много труд. Лесно ще натрупа пари, имот и знания, и винаги ще бъде здрав, бодър и силен.
На Томина неделя има строга забрана за женска домашна работа, особено за пране и за простиране, за да вържат нивите и градините обилен плод.
-12. Април, понеделник.
Преп. Василий изповедник, еп. Парийски.
Понеделник след Великден – Софинден

Софинден се пада винаги в понеделник, една седмица след Великден и се празнува главно в Източна България. Денят се тачи за предпазване от окуцяване и суша. Мъжете не впрягат добитък, не ходят на нива, не орат и не сеят, за да не изсъхне посятото или да не изсъхнат (окуцеят) те самите. Жените не перат или поне не доизсушават прането, за да не им берат пръстите. На Софинден не се ядат яйца, за да не боледуват хората от циреи.
Международен ден на авиацията и космонавтиката.
-13. Април, вторник.
Св. свщмчк Артемон, презвитер Лаодикийски.
-14. Април, сряда.
Свети Мартин изповедник, папа Римски.
Мартин е латинско име, изведено от името на латинския Бог на войната Марс, Мартус. Имен ден празнуват Мартин, Мартина и Марта.
На този ден през 1879 година е приет Органическия устав (конституцията) на Източна Румелия.
-15. Април, четвъртък.
Св. апостоли Аристарх, Пуд и Трофим.
-16. Април, петък.
Св. мчци Агапия, Ирина и Хиония.
Ден на Конституцията и на юриста.
На този ден през 1879 година е приета Търновската конституция.
На този ден през 1925 година е извършен атентатът в черквата "Света Неделя” в град София".
-17. Април, събота..
Преп. Симеон в Персида и Акакий, еп. Мелитински.
На 17.04.1879 г. Александър Батемберг е избран за български княз.
-18. Април, неделя. Неделя на Мироносиците.
Преподобен Йоан. Св. мъченик Виктор.
Виктор е латинско име и означава победител. Празнуват Виктор и Виктория.
-19. Април, понеделник.
Преп. Йоан Вехтопещерник, Мчци Христофор и Теона.
-20. Април, вторник.
Преп Теодор Трихина.
-21. Април, сряда.
Св.свщмчци Януарий и Теодор в Пергия.
-22. Април, четвъртък.
Преп теодор Сикеот.
-23. Април, петък.
Св. Мчци Александра и Лазар Български.
-24. Април, събота.
Св.мчк Сава Стратилат.
Международен ден на книгата.
-25. Април, неделя. Неделя на Разслабления.
Св.ап. и ев. Марк.
Името Марк е латинско и означава „обществен, градски” .
-26. Април, понеделник.
Св. Свщмчк Василий, еп. Амасийски.
-27. Април, вторник.
Свщмчк Симеон, брат Господен.
-28. Април, сряда. Преполовение.
Св.апостоли Иасон и Сосипатър.
Големият християнски празник Преполовение се чества двадесет и пет дни след Великден. Иконата на света Богородица се изнася на литийно шествие по улиците на града.
-29. Април, четвъртък.
Св. 9 мъченици в Кизик. Преп. Мемнон Чудотворец.
Ден в памет на загиналите при трудови злополуки.
-30. Април, петък.
Св. ап. Яков Заведеев.
В навечерието на Еремия, след залез слънце жени, моми и деца обикалят къщата и двора, като вдигат оглушителен шум, удряйки един в друг железни домакински предмети. Те изричат на висок глас заклинателни магически формули, вярвайки, че по този начин ще прогонят змиите. На места обикалят двора със запален парцал със същата цел.
Ели МариноваСподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©