Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух

Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 9244 пъти

Спасовден

Тази година празникът се пада на 13 май. Спасовден се празнува винаги в четвъртък, на четиредесетия ден от възкресението на Христос Спасител. За много народи по света 40 е свещено число – 40 години Мойсей е обикалял пустинята с народа си; Иисус Христос е престоял 40 дни на пост и молитва също в пустинята; църквата ни почита свети 40 мъченици на 9 март; 40 дни след раждането жената е нечиста; 40 дни след смъртта душата на покойника остава привързана все още към земята.

Това е последният от Великите четвъртъци. Денят се тачи строго за предпазване от градушка. За това жените не тъкат, не перат с бухалка, не предат и не шият, а мъжете не орат. На Спасовден се извършват различни обреди за дъжд: някъде се играе Пеперуда, другаде се прави Покръсти или Черкуване за дъжд, защото спасовският дъжд е също толкова желан и чакан, както гергьовския, „капка – жълтичка”. В народните песни се пее за „Свети Спас – зелен клас”. В нощта преди празника много болни хора ходят „на росен”, преспиват на росенови поляни с надежсата русалките и самодивите да ги излекуват или поне да им покажат ще оздравеят ли или не. В цялата страна хората вярват, че на Велики четвъртък Господ пуска душите на умрелите на земята, а на Спасовден ги прибира. Рано сутринта хората гледат в кладенците с огледало, защото вярват, че ще видят в него лицата на покойните си близки. На Спасовден се носят орехови клонки в църквата или на гробището, за да пазят сянка на умрелите.

17 дни след Спасовден започват Петровите пости. Всяка година те са с различна продължителност, защото Спасовден е подвижен празник, а Петровден е с твърдо определена дата. За това всяка година църквата определа деня на петровите заговезни. На този ден обикновено се заговява с пиле.

22 май - събота преди Петдесетница, Черешова задушница

Съботите преди всички големи празници се тачат в чест на мъртвите, но най-тържествени са две от тях - лятната, наречена още Черешова и Архангеловата задушница. Съботата преди Свети Дух се устройва Спасовската, още Русалска или Черешова задушница. За тази задушница жените боядисват отново червени яйца, които раздават на гробището "за Бог да прости умрелите". Преди изгрев слънце те поставят на гробовете бутилка с бяло вино или вода, като вярват, че в нея се отразява душата на покойника. Освен червени яйца, варено жито и хляб, на гробища се носят задължително и череши. Гробовете се постилат с орехови клонки, за да могат душите на умрелите да се приберат по-лесно на "онзи свят". На службата в черквата богомолците коленичат върху орехова шума, която после отнасят вкъщи и редят между дрехите в ракли и сандъци, за предпазване от молци.

Орехът е много специално дърво. За един добър орех трябва декар място, толкова е голяма короната му. Орех не бива да се сече, без предварителна подготовка. Народът оприличава ореха на Световното дърво, на път между този и онзи свят. Хората вярват, че през зимата слънцето е под корените на дървото и за това е студено, а през лятото огрява короната му и за това е топло. На Черешова задушница жените дори допират ушите си до разстланата върху гробовете орехова шума, с надеждата да чуят гласовете на скъпите си покойници. Поради връзката на ореха със света на мъртвите има строга забрана млад човек да сади орехово дърво, защото се вярва, че когато стволът на дървото стане дебел, колкото врата на човека, последният ще умре. Ако наистина се налага някой млад мъж да засади орех, той първо трябва да разстеле пояса си в кръг и в средата на този кръг да започне да копе дупката за засаждане. Ореховата сянка се смята за много опасна, защото нощем под орех самодивите правят своята трапеза, а знайно е, че който стъпи на самодивска трапеза или на самодивско играло, той уградисва. Уградисва и непредпазливият човек, който се е осмелил да заспи през лятото под орехова сянка. Плодовете на ореха, също като самото дърво имат двойнствена символика, защото се вярва, че когато има болест в къщата, чумата търкаля орехи на тавана, когато играе с детето си, а пък на Бъдни вечер трапеза без орехи не се прави. Тогава по ореховите ядки всеки гадае за здравето си. На сурвакари и коледари задължително се дават в дар орехи.

23 май, неделя, Петдесетница

На осмата неделя след Великден се отбелязва Петдесетница. В цялата страна хората посещават тържествената служба в черквата.

24 май, понеделник, Свети Дух, Русалска неделя

Свети Дух се отбелязва на 51 ден след Великден и се пада винаги в понеделник - първият ден от Русалската седмица. Денят се тачи най-вече от нераждалите млади жени, за да раждат здрави и силни деца. Рано сутринта жена с първо дете прави русалски венец от различни билки и окичва с него детето си, което трябва да го носи три дни. След като трите дни изминат, майката сваля венеца от детето си и го прибира за цяр. С отвара от тези билки се правят поливки срещу обриви и ревматизъм. Срядата на Русалската неделя се тачи за предпазване от русата болест, наречена още смръдла.

На Духовден религиозните хора посещават църковната служба. В църквата те коленичат върху росен, пелин, седефче, орехова шума и калофер, а после ги отнасят вкъщи за предпазване от молци.

Тази година празникът е двоен, защото Духовден съвпада с празника на светите братя Кирил и Методий, създателите на славянската писменост.

Седмицата сед Петдесетница е наречена Русалска седмица

Русалската седмица се смята за твърде опасен период. През тези дни на земята се явяват русалиите, наричани още русалки, причинителки на тежки болести, като в същото време те са и лечителки. Те идват на земята след Петдесетница, за да напръскат житата с „жива вода” и наказват всеки, който не ги уважава и почита. Във връзка с това хората спазват система от строги забрани: не минават през нивите и полята без път, за да не стъпят на трапезата на русалките и да не уградисат (да не се парализират); не замръкват навън, не работят на нива и особено на лозе, за да не се изреси; не се мият. Жените не перат, не тъкат, не шият и пр. Никой не бива да спи денем на открито сам; спазва се строго полово табу. За предпазване от гнева на русалиите при евентуална среща с тях, всички хора и малки, и големи трябва да носят в дрехите си пелин, орехова шума, лепка или чесън. Същите билки хората слагат по леглата и разхвърлят по пода вкъщи, а през последния ден от седмицата изхвърлят зеленината на улицата след говедата или я закопават на място, където никой не стъпва. Смята се, че който се разболее през тази седмица, няма да го бъде. За такъв човек казват, че русалките са го сбъхтили, нагазили или ударили, че е уградисал.

По своята същност русалиите са близки до самодивите, но народът прави известна разлика, защото вярва, че русалките представляват духовете на удавени моми и невести или на умрели при раждане млади жени, които във вид на бели пеперуди прелитат отвъд Дунава през Русалската неделя. През тази седмица на много места се изпълнява народния обичай ходене на росен, свързан с двойнствената природа на русалиите – като болестотворни демони и милостиви лечителки. Болните преспиват на самодивски или росенови поляни с нова зелена паница, пълна с вода, или с нова кърпа до главата. На поляната те донасят със себе си и храна - за болестта, за русалиите или самодивите. На сутринта гадаят по това, което русалките оставят в паницата с вода или върху кърпата. Ако е зелено листо или цвят, болният ще оздравее, ако листото е сухо или в паницата има пръст, чака го смърт. Призори всички напускат поляната в пълно мълчание, без да се обръщат и без да се бавят. През тази седмица е познато още и обредното къпане в росата на самодивските поляни, или в русалски извори.

През Русалската седмица по селата обикалят дружини от русалии, наричани още калушари. Те се състоят от нечетен брой момци и мъже, водени от ватафин, предварително подготвени и обучени за ритуала, който ще изпълняват. По принцип тази „длъжност” се наследява по пряка линия, като знанието за ритуала се предава от баща на син. Калушарите са облечени в нови бели дрехи, а калпаците им са окичени с лековити билки. Всеки от тях носи тояга от леска, явор или дрян, които се явяват магически дървета за предпазване от зли сили. Всяка дружина има и свое знаме. Дружините обикалят селата през цялата седмица и лекуват от самодивската болест. Ако се случи да се срещнат две дружини, срещата завършва с бой и победената дружина губи правото си да лекува. Лекуването се извършва чрез специален обреден танц. Под звуците на музикален съпровод, при пълно мълчание калушарите се нареждат в кръг около болника и заиграват своя танц. Тъпънът бие все по-бързо и по-бързо и постепенно калушарите изпадат в транс. Накрая ватафинът чупи с тоягата си гърне с жива вода, болният побягва, а мястото му се заема от един от русалиите. В края на Русалската седмица калушарите се пречистват в черква и едва тогава могат да поемат обичайните си задължения.

Ели МариноваСподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©