Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Обреди и празници през месец юли

Обреди и празници през месец юли

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 2375 пъти

-01. Юли, четвъртък, Свети Врач

Свети безсребреници Козма и Дамиан. Възвръщане мощите на преп. Йоан Рилски чудотворец.

Козма на гръцки език означава "космос, ред и порядък", а Дамиан – от еврейски език - "победител". Празнуват Козма, Кузман, Дамян, Даме, Дамянка.

На този ден източноправославната църква празнува паметта на двамата братя-лечители Козма и Дамиан, които се прославили с богоугодните си дела в Рим. Там те се изучили за лечители, а Бог им дал и чудодейната сила да лекуват всякакви болести. Лекували без да вземат никакво заплащане и за това били наречени безсребреници. В деня на свети врачове празнуват баячки, билкари, врачки и всички народни лечители. Това е ден и за разпределяне и подреждане на билките, набрани на Еньовден и Гергьовден, които ще се ползват за цяр през годината. На този ден за предпазване от болести се спазва пълна забрана за работа. Тогава хората водят душевно болни и сакати свои близки по църкви, манастири и лековити извори, където търсят лек за страданията им или правят обречени курбани за здраве. Светите лечители освен всички други болести, лекуват и нежит - демоничен дух, който поврежда зъбите и венците на хората.

-02. Юли, петък

Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна.

-03. Юли, събота

Св. мчк Иакит.

-04. Юли, неделя

Св. Андрей, еп. Критски.

-05. Юли, понеделник

Преп. Атанасий Атонски и Сергий Радонежки.

-06. Юли, вторник

Преп. Сисой Велики.

-07. Юли, сряда

Св. великомъченица Неделя. Преп. Тома Малейски и Акакий.

празнуват Неделя, Недялко, Недялка.

-08. Юли, четвъртък, Прокопи Пчелар

Великомъченик Прокопий. Преп. Теофил Мироточиви (Македонски).

Прокопий е гръцко име и означава "успех". Във връзка със значенито на името народът ни е сътворил чудесното благопожелание към някой, който започва ново дело: "дано да прокопсаш", т. е."дано имаш успех".

Свети Прокопий е покровител на пчеларите и пчелите. Рано сутринта хората отиват на пчелина. Жените носят току що опечените обредни хлябове боговица и светец. Стопаните прекадяват хляба и кошерите с тамян, изваждат малко мед и с част от него намазват хлябовете. По-голямата част от меда занасят в черквата да преспи една нощ. Този мед след това се използва за лекуване на различни болести, а най-вече на шарка.

-09. Юли, петък

Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски.

-10. Юли, събота

Св. 45 мъченици в Никопол Арменски.

-11. Юли, неделя

Света мчца и прехвална Евфимия. Света равноапостолна княгиня Олга. Преп. Никодим Албански.

Има две версии за превода на името Олга - едната извежда значението от гръцки през скандинавски от Елена - Hеlеnа - Hеlgа - Олга – „слънчева светлина”, според втората версия Олга е древно славянско пожелателно име и означава "да има много деца". Празнуват Олга, Оля и Олег.

-12. Юли, понеделник

Св. Мчци Прокъл и Иларий.

На 12.06.1991 година е приета новата Конституция на Република България.

-13. Юли, вторник

Събор на свети архангел Гавриил. Преп. Стефан Саваит.

Гавриил (Габриел) е еврейско име и означава "моята сила - Бог". Празнуват Гаврил, Габриел и Габриела.

-14. Юли, сряда

Св. ап. Акила.

-15. Юли, четвъртък, Горещници, Чурлига

Св. мъченици Кирик и Юлита. Свети равноапостолен Велик княз Владимир.

Празнуват Юлита (от Юлия), Владимир и Владимира. По желание Юлиана и Юлиан могат да празнуват на 21 декември - мъченица Юлиания или на 16. Юли.

На 15, 16 и 17 юли православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик, Юлита, Антиоген и Марина, загинали за христианската вяра. В житието на света Марина се споменава, че е била подложена на мъчения с огън. Народната традиция почита тези три дни или 17, 18 и 19 юли като празници на огъня и за предпазване от огън. Така денят на св. Марина присъства и в двата варианта. Всеки от горещниците има свое име: чурлига, пърлига и Марина Огнена. Те са смятани за най-горещите дни в годината. По тях хората гадаят какво ще е времето през януари, февруари и март (или декември, януари и февруари). Ако е наистина горещо, зимата ще е снежна и студена, ако е студено или вали дъжд, зимата ще е кишава и следващата година ще е гладна. Според народното поверие на третия горещник от небето пада нов, жив огън. На много места вярват, че който се изкъпе в топъл лековит извор по време на горещниците, няма да го лови болест през цялата зима. По време на тези три дни е строго забранено паленето на какъвто и да е огън. Забранена е всяка домашна и полска работа като прадпазна мярка срещу пожари и киша през зимата. Дните се тачат най-вече от работещите с огън - хлебари, готвачи, ковачи и пр.

-16. Юли, петък, Горещници, Пърлига

Свещеномъченик Антиоген и 10-те му ученици. Св. мъченица Юлия Девица.

Юлиус е римско родово име от гръцки произход и означава "къдрав, с къдрава коса". Празнуват Юлия, Юлий.

Не се пали огън, не се работи нито вкъщи, нито на полето.

-17. Юли, събота, Горещници, Марина Огнена

Св. великомъченица Марина. Св. Емилиян Доростолски.

Марина означава "морска". Празнуват Марина и Марин.

В житието на света великомъченица Марина се разказва как тя е загинала за христианската вяра, измъчвана с огън и за това народната вяра я почита като господарка и покровителка на огъня. И на Марина Огнена се спазва строга забрана за работа. Не се пали и огън. Вечерта от небето пада нов, божи огън. В Южна България хората почитат света Марина като Висия, Господарка на змиите и лечителка на ухапаните от змия.

-18. Юли, неделя

Св. мчк Иакит и Емилиян Доростолски.

-19. Юли, понеделник

Преп. Макрина и Дий.

-20. Юли, вторник, Илинден

Свети пророк Илия.

Илия е библейско име и означава "моята сила – Бог”; „сила Божия”, „якост, крепкост". Празнуват Илия, Илиян, Лило, Илияна, Илко и Илка.

На 20.07.1891 година се провежда Бузлуджанският конгрес на БСДП.

Ден на пожарникаря.

Преди да се роди свети Илия, в пророчески сън баща му видял как го повиват в огън и го кърмят с пламък, а когато като възрастен вече мъж, му дошло времето да се представи пред Господ, огнена колесница го отнесла на небето. Според Българската народна традиция при подялбата на света на свети Илия се паднали летните гръмотевици и трескавици, и той станал господар на градушката. Хората вярват, че свети Илия е техен закрилник от природни бедствия. Народът е оприличил летните облаци на агънца от стадото на светеца. Свети Илия е толкова гневлив, та неговата сестра, Огнена Мария не смее да му каже кога е празникът му. Тя се страхува, че ако му каже, той ще се развихри и ще направи големи поразии на земята. При силна лятна буря жените крият децата в полите си и им разказват, че гръмотевиците идват от препускането на колесницата на разярения светец по небесния калдъръм, а светкавиците са огнените стрели, които той праща по халата, която яде зърното от нивите. Свети Илия не само брани посевите, той изпраща при хората и напоителния дъжд, и росата. На някои места хората наричат Илинден "среди лято" и вярват, че на този ден се задава зимата. Край морето хората казват, че на Илинден "морето се обръща" и става бурно и студено. Свети Илия е най-важният светец-градушкар. В негова чест и за предпазване от гръм и градушка се спазва строга забрана за работа. На Илинден се правят общоселски сборове и курбани. На светеца се принася в жертва стария петел или бик. По жертвеното животно се гадае за плодородието на нивите, за късмета на къщата и за задомяването на младите.

Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари. Последните правят колела от непечени керемиди, за които казват, че са колелата от колесницата на светеца. Шивачите също тачат Илинден за свой еснафски празник.

-21. Юли, сряда

Преп Симеон, юродив заради Христа. Преп. Йоан. Св.прор. Иезекиил.

Ден на българския диплодатически работник.

-22. Юли, четвъртък, Огнена Мария

Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Св.свщмчк Фока.

Името Магдалена произлиза от името на град Магдала в древна Палестина и означава „град на гълъбите” или „град на рибарите”. Празнуват Магдалена, Мадлена, Магда, Лена (ако не е от Елена) и Миглена.

На 22 юли православната църква тачи паметта на светата Мироносица и равноапостолна Мария-Магдалина, от чието тяло Исус Христос изгонил седем бяса (болести). Тя първа огласила Христовото Възкресение. Народът я смята за сестра на свети Илия и нарича нейния празник Огнена Мария. Този ден се празнува в чест на огъня и за предпазване от него. Спазва се строга забрана за палене на огън; не се работи никаква домашна и полска работа. В Панагюрище Огнена Мария се нарича целия период от 15 до 22 юли. В Пиринския край този период се нарича громна неделя, а в Софийско - Мария-опърлия.

-23. Юли, петък

Св. мчци Трофим и Теофил. Свщмчк Аполинарий Равенийски.

-24. Юли, събота

Св. вмчца Христина.

Христина е женски вариант на Христос. Името идва от гръцки език и означава „помазаник”.

-25. Юли, неделя, Лятна света Анна

Успение на света Анна. Св Олимпиада и Евпраксия Девица.

Ана е еврейско име и означава "благодат, милост" или "грация, миловидност". Празнуват Анна, Ана, Анка, Анета, Анита (може на 09. Декември).

-26. Юли, понеделник

Св. свщмчк Ермолай. Св преподобна мъченица Параскева.

Параскева на гръцки означава "подготовка за празника; петък". Празнуват Параскева, Парашкев и по желание Петя.

-27. Юли, вторник, Пантелей пътник

Св. великомъченик Панталеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски.

Панталей на гръцки означава "всемилостив". Празнуват Панталей, Панчо, Панка.

Свети Панталеймон е покровител на лекари и аптекари.

Свети Панталеймон се почита като Господар на пороите и наводненията. Наред с това той е и лечител. Помага главно на хората с болни очи. На неговия празник, ако човек с болни очи измие лицето си с лековитата вода от някой извор, наречен на светеца и отправи молитва към него, той може да се надява на изцеление. На този ден жените раздават хляб и палят свещи, за да ги пази свети Панталеймон от порои, наводнения и болести. По селата колят курбани и принасят дарове в негова чест. Това е лош, хаталия ден и на него се спазва строга забрана за домашна и полска работа. В Родопите и Странджа планина много от параклисите и лековитите извори носят името на свети Панталеймон. Наричаме светеца пътник, защото на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за път на юг.

-28. Юли, сряда

Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен.

-29. Юли, четвъртък

Св. мченик Калиник. Св. свщмчк Висарион, еп. Смоленски.

Калиник на гръцки означава „добра победа” или „добър победител”. Празнуват Калин, Калинка, Калина.

-30. Юли, петък

Св. апостоли Сила и Силуан.

-31. Юли, събота Богородични заговезни

Свети праведен Евдоким.

 

Ели МариноваСподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©