Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Обреди и празници през ноември

Обреди и празници през ноември

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 4120 пъти

01. Ноември, понеделник, Ден на народните будители.
Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамиан. Прпмчк Яков.Костурски.
02. Ноември, вторник. 
Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист.
03. Ноември, сряда. 
Св. мчци Акепсим,  Йосиф и Айтала. Преп. Пимен Зографски.
04. Ноември, четвъртък
Преп. Йоаникий Велики. Мчци  Никандър  и Ермен.
05. Ноември, петък
Св. мчци Галактион и Епистима.
06. Ноември, събота
Св. Павел, архиеп. Цариградски, св. Клавдия. Задушница.
Събота преди Архангеловден – задушница
Архангеловата и Спасовската задушници са най-тачени от българския народ. За Архангеловата задушница жените приготвят различни по форма питки - рангелово блюдо, рангелов хляб, хляб на свети Михаил - обреден хляб, който се приготвя за погребения, за следпогребални обреди и за Архангеловден, замесен без квас. На гробища се носи още вода и червено вино за преливане на гроба и коливо (варено жито, подсладено с мед), което жените раздават помежду си "за Богда прости" душите на умрелите.
07. Ноември, неделя
Св. 33 мчци в Мелитин. Преп. Лазар.
08. Ноември Архангеловден
Събор на свети Архангел Михаил, покровител на касапи, колбасари, полицаи.
Името Михаил на еврейски език означава "близък до Бога" или „като Бог”. Празнуват Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела. Райна, Райчо, Рая, Радка, ако желаят, могат да празнуват на 10.02 – в деня на свети Харалампий (сияещ от радост), защото имената им се извеждат от славянското название на слънцето - Райко. Гаврил и Габриела, ако желаят, могат да празнуват на 13.07 – събор на св. архангел Гавраил.
Архангел Михаил е един от седемте ангели, стоящи при Божия престол, който според народните представи предвожда небесните сили срещу силите на тъмнината. В същото време хората го смятат за ангел на смъртта. В народните приказки се разказва, че при подялбата на света, нему се паднали душите на мъртвите. Вярва се, че когато свети Рангел отиде при ложето на тежко болен човек, ако се яви до краката му, болният ще оздравее, но ако е до главата му, болният ще умре. Свети Архангел Михаил е милостив и състрадателен, той моли Господ да се смили над душата на сиромаха и сирачето, и отлага, но не отменя смъртта на човека, на чиято сватба е кумувал. Когато Архангел Михаил отиде при умиращия, той търкулва пред него златна ябълка и душата на човека се спуска да я вземе. Понякога душевадникът идва с нож или с коса в ръка. Когато пререже нишката на живота, той измива острието в някой от съдовете с вода в къщата. Вярва се също, че когато изнасят мъртвеца, той може да се огледа във водата и в огледалата. Заради това при смъртен случай стопаните изливат смъртната вода от всички съдове в къщата и покриват огледалата с креп.
Празникът на Архангел Михаил се пада в късна есен, когато природата заспива своя зимен сън и може би поради тази причина, традицията свързва светеца с ангела на смъртта.
09. Ноември, вторник
Св. мчци Онисифор и Порфирий. Преп. Матрона и Теоктиста.
На 09.11.1879 година е създадена българската полиция.
Ден на полицая.
10. Ноември, сряда
Св. апостоли Ераст, Олимп и Родион.
10.11.1989 г. – поредният дворцов преврат, „нежна революция”, начало на пътя към демокрацията, или отправна точка на така нареченото първоначално натрупване на капитали? Историята ще покаже. Вече повече от 20 години се лутаме.
11. Ноември, четвъртък
Св мъченици Мина, Виктор и Викентий. Св. мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит.
На латински Виктор означава "победител". Празнуват Виктор, Виктория, Мина, Минка.
Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, който не бил съгласен с всичко това се оттеглил в пустинята. Свети Мина дълго време се скитал и постил в планините и пустините, с молитва очиствайки душата си. Така изминало доста дълго време. Веднъж в главния град на Котуанската област се провеждал празник, на който дошли много езичници. Блаженият Мина се разгорял от ревност по Бога, оставил планината и пустинята и дошъл в града. Той излязъл насред мястото за зрелища, за да го видят всички, и възкликнал високо против езическите обреди. Воините го хванали и отвели при своя велможа. Той първо го уговарял и молил да се откаже от християнството, после започнал да го заплашва с мъчения. Когато светецът не се покорил и не се уплашил, започнали мъченията. Накрая го обезглавили и изгорили тялото му  на клада. След като огънят изгаснал и пепелта изстинала, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.
12. Ноември, петък
Св. Йоан Милостиви. Преп. Нил.
13. Ноември, събота
Св. Йоан Златоуст.
14. Ноември, неделя,  Мратиняк, Коледни заговезни
Свети апостол Филип. Св. благоверен цар Управда-Юстиниан.
Филип на гръцки означава "този, който обича конете". Празнуват Филип и Филипа (или на 11. Октомври)
Коледни заговезни. На този ден хората се подготвят за 40-дневния Коледен пост. На трапезата за последно, до Рождество, се поднася месна и млечна храна. Този ден се тачи и в чест на Мратиняка - огромна кокошка с грамадни очи, която мори домашните кокошки. За да бъде омилостивен Мратиняка, най-старата жена вкъщи коли на прага черно петле. При изпълнение на ритуала, главата на пилето трябва да е ориентирана към вътрешността на дома. После петлето бива попарено, оскубано, сварено и изядено, а перушината и воденичката се запазват за цяр. С перушината се кадят лехуси, болни от родилна треска жени и болни от треска деца, с нея се лекува главоболие и кръвотечение от носа. Главата и краката на петлето се връзват с червен конец и се закачват над вратата или при огнището, за да пазят къщата от магии и злини. В Западна България Мратинци се наричат дните от 11 до 16 (21) ноември и се тачат за предпазване от вълци. Народът казва, че мратинските нощи са по-опасни дори от нощите на Мръсните дни, защто тогава по земята бродят всякакви болести и нечисти сили. Като предпазна мярка се спазват същите забрани, като през Мръсните дни.
15. Ноември, понеделник, Коледни пости
Св. мъченици Гурий, Самон и Авив.
От началото на Коледните пости започва подготовката за коледуването на момците в предженитбена възраст и на малките момчета, които обхождат къщите през нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Тази подготовка може да започне и на Игнажден. Във всяка махала момците избират свой водач, наречен станеник, цар или кудабашия. Той трябва да е по-възрастен, утвърдил се вече мъж с авторитет. В неговата къща и под негово ръководство коледарите учат песните и наричанията за празника. Той определя групите и техните водачи; той изработва и стръката, наречена още дръвце, ябълка или елха – забита върху кравай разклонена пръчка или кръстачка, украсена с варакосани ябълки, зеленина, монети и червени ивици плат. Някъде станеникът приготвя каниска - кравай със забучени отгоре стръкове босилек, които са украсени с венец от зеленина, с нанизи пуканки и сухо грозде. Върху кравая задължително трябва да има и забучена пара. На някои места в Западна България освен пеячи и четници, в групите се подготвят и "старец" и "бабичка", които разиграват карнавална пантомима с пожелателен характер за здраве и плодородие. На Бъдни вечер момчетата за пръв път ще облекат ергенско облекло и ще се запашат с пояс, за да преминат в групата на ергените. Някъде те ще вземат назаем сватбените дрехи на оженили се наскоро техни приятели или роднини. Калпаците си ще украсят с нанизи пуканки, бучки захар, сушени сливи и грозде, с китки от бръшлян и чимшир. В празничната нощ всички коледари трябва да са наметнати с яморлуци. Разучаваните за Бъдни вечер песни и наричания имат голяма магическа сила. Тяхната цел е да прогонят злите сили, които идват на земята по време на Мръсните дни. За това те се пеят, освен при разучаването, само и единствено в Коледната нощ.
16. Ноември, вторник, Коледни пости
Свети апостол и евангелист Матей.
Матей идва от еврейски език и означава "дар на Бога". Празнуват Матей и Матю, Матея.
17. Ноември, сряда, Коледни пости
Св. Григорий, еп. Неокесарийски, чудотворец.

Григорий идва от гръцки език и означава "стоя буден, бдя".
18. Ноември, четвъртък Коледни пости
Св. мчци Платон и Роман.
19. Ноември, петък, Коледни пости
Св. прор. Авдий. Св. мчк Варлаам.
20. Ноември, събота, Коледни пости
Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл Цариградски.
Ден за защита на децата. Детски парламент.
21. Ноември, неделя, Ден на христианското семейство. Коледни пости
Въведение Богородично. Ден на христианската младеж и семейство.
На Въведение Богородично цялото семейство би трябвало да посети тържествената църковна служба. След нея всички ще се съберат около трапезата, която макар и постна, е празнична и тържествена. На този ден всички в семейството - и млади и стари, трябва да си припомнят здравите родови корени и да почувстват здравината на семейните връзки, приемствеността между поколенията. Поговорката казва: "род рода не храни, но тежко му, който го няма".
22. Ноември, понеделник, Коледни пости
Св. ап. Филимон. Св. Михаил воин, българин.
23. Ноември, вторник, Коледни пости
Свети благоверен княз Александър Невски. Св Амфилохий, еп. Иконийски и Григорий, еп. Акрагантийски.
Александър означава "защитник на мъжете" или "пръв сред мъжете". Празнуват Александър, Александра, Сашо, Сашка, които, ако желаят, могат да празнуват на 30. Авг.
24. Ноември, сряда, Баба Шарка, Мишкинден. Коледни пости
Св. великомъченица Екатерина. Св. вмчк Меркурий.
Името Екатерина е гръцко и означава "чиста, благопристойна". Празнуват Екатерина, Катя, Тинка.
Денят на света Катерина се тачи за предпазване от шарка. Шарката е грозна, черна, гърбава и страшна бабичка с разчорлена мръсна коса, облечена в черни дрипи. Хората я наричат още баба Шарка, баба Гисанка, горската бабичка, сладка и медена. На народа са познати три различни вида шарки - ситна, средна и едра (сипаница, брусница и лещенка), наречени три сестри. Каквато и да е шарката, тя е страшно капризна - обича да се мие и реши и да яде сладко, спи във вълната на тавана и не обича да й мирише на пържено и готвено. В къща с болно от шарка дете не готвят месо, боб, леща и блажно. Не се коли и пърли животно, не се пари вълна, за да не се разлюти шарката и да не остави белези по тялото на болното. По същата причина в къщата се пази тишина. Жените не предат, не тъкат, не плетат и не перат. Те приготвят пресни питки (без квас), колачета и кравайчета, намазват ги с осветен в църквата мед и ги раздават за здраве. Оставят едно колаче при главата на детето, връзват друго с червен конец над вратата или при огнището. За омилостивяване на болестта слагат в къщата корито с топла вода, кърпа и сапун, за да окъпе шарката детето си, а край огнището нареждат специална трапеза за нея. При епидемия от шарка, наречена редушка, се приготвя прясна питка, намазана с мед. Тя се поставя върху нова кърпа и се изнася извън селото. Изяжда я първият срещнат човек и взема кърпата със себе си. Дрехите на болните деца се напръскват със студена вода и престояват така една нощ, след което се попарват и изпират. В чест на шарката се тачат и празниците на св. Сава, св. Варвара и св. Харалампи, също  -  св. Четиресе (Младенци).
25. Ноември, четвъртък, Коледни пости
Свети Климент, архиепископ Охридски. Св. Климент, папа Римски. Св. Петър, еп. Александрийски.
Свети Климент Охридски е закрилник на българските студенти.
Климент идва от латински език и означава "милостив". Празнуват Климент и Клементина.
26. Ноември, петък, Свети Щилиян. Коледни пости
Преп. Алипий Стълпник. Преп. Стилиян Пафлагонийски. Преп. Яков Отшелник.
Името Стилиян е производно на латинската дума стела, което значи "звезда" или „стълб”. Празнуват Стилиян, Щилиян, Звезделин, Звезделина, Стилияна и Стела.
Свети Щилиян се почита главно в Южна България, като покровител на детешките, (детските) болести - детски паралич и рахит. В деня на неговия празник жените с малки деца пекат и раздават малки пресни питки, намазани с мед. Раздават също и варена царевица за здравето на децата си. През този ден те не похващат никаква къщна работа, за да не се разболеят децата им.
27. Ноември, събота, Коледни пости
Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Теодосий Търновски.
28. Ноември, неделя, Коледни пости
Св. прпмчк Стефан Нови. Св. мчк Иринарх. Св. 15 свщмчци Тивериополски. Св. мчк Христо.
29. Ноември, понеделник, Коледни пости
Св. мчци Парамон и Филумен.
30. Ноември, вторник, Андреевден, Мечкинден. Коледни пости
Свети апостол Андрей Първозвани.
Андрей означава "мъжествен". Празнуват Андрей и Адриана.
В Северна България светецът е почитан като господар на мечките. Народната приказка разказва, как той победил мечката, която го нападнала на нивата и изяла воловете му. Той я хванал и усмирил, после я впрегнал в ралото си вместо воловете и така изорал земята си с нея. Там в чест на мечката се вари царевица, хвърля се в комина и се нарича: "на ти мечко варен кукуруз, да не ми ядеш стоката". Старите хора казват, че от Андреевден, денят започва да нараства, "да едрей", колкото едно просено зърно. Рибарите по черноморието почитат свети Андрей наравно със свети Никола, а в Петричко вярват, че свети Андрей е баща на свети Никола. В навечерието на празника стопанката сварява в ново гърне различни видове зърна - жито, боб, царевица, леща, които "наедряват" при варенето. От това вариво, рано сутринта на празника, всеки член от семейството хвърля нависоко в комина, с пожелание за "високи" посеви и "наедрели" булки. После хората изяждат една част от зърната, а останалото дават на домашните животни и на кокошките. На този ден е забранено на младите булки да работят каквото и да е, за да зачеват лесно.
Народът ни вярва, че мечката излиза от леговището си на Благовец или на Гергьовден и се изкъпва в извор или река. От този ден нататък и хората могат да се къпят в реки и езера. В миналото от Гергьовден до късна есен по селата обикаляли мечкари. Идването на мечка в селото се е смятало за добро предзнаменование. То вещаело дебела снежна покривка през зимата и богата реколта през следващото лято. Болните идвали специално при мечката, за да ги "гази" и прескача, защото вярвали в нейната лечебна сила. Жените вземали вълма косми от козината й, скътвали ги на сигурно място и ги пазели, за да прекадяват с тях стреснати или урочасани деца. Нашата народна традиция свързва мечката от една страна с плодовитостта и раждаемостта, от друга - с чумата, в образа на мечка стръвница или със Змеица Златокрилица. Когато змеица залюби момък, тя отива при него в образа на мечка, а когато приближи, превръща се в чудна хубавица с огнени очи. Именно защото мечката е символ на плодородието, по време на кукерските и сурвакарските игри в ергенските дружини присъстват маскирани мечкар и мечка. В Западна България преди сватбата годеницата се преобличала като мечка и изпълнявала "момино хоро", като с мимика и танц разказвала за превръщането в мечка на преследваната от турци или ергени мома.
Ели МариноваСподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©