Начало Експерти Материали Попитай Оракула Форум Окултен портал Хороскоп
Occultportal - Окултен портал
 


Име:
E-mail:
Съобщение:
 
Консултирайте се с:
Атанас Велков
Атанас Велков
Окултен наблюдател
0888040420 Skype икона
Визитка >>
Руми Атанасова
Руми Атанасова
Окултен наблюдател
0034610637687 Skype икона
Визитка >>
 Eли Маринова
Eли Маринова
нумеролог
+359896530106 Skype икона
Визитка >>
Празници и обреди през декември

Празници и обреди през декември

Публикувано от:

Eли Маринова
Прегледана днес 2359 пъти

01. Декември, сряда, Коледни пости
Св. пророк Наум. Свети Филарет Милостиви.
Наум идва от еврейски език и означава „утешаващ”, „утеха”. Празнува Наум.
02. Декември, четвъртък, Коледни пости
Св. пророк Авакум. Преп. Йоан и Андрей.
03. Декември, петък, Коледни пости
Св. пророк Софония.
04. Декември, събота, Варвара, Женска Коледа, Коледни пости
Св. великомъченица Варвара. Преп. Йоан Дамаскин.
На гръцки език името Варвара означава "чужденка". Празнува Варвара.
В българската народна традиция денят на света Варвара се тачи за предпазване от шарка. Това е един чисто женски празник, с който се цели омилостивяването и прогонването на шарката от селището. За целта жените приготвят обредно вариво "Варвара" от различни зърна - боб, леща, жито, царевица и др., Подслаждат го с мед и раздават на съседските деца за здраве. На места има и обратна забрана - на този ден да не се варят боб и леща, за да не остават белези по болните от шарка деца. Вечерта срещу Варвара жените нареждат трапеза "за болята". На Варвара момите си гадаят за любов и венчило. В Западна България Варвара се нарича още Женска Коледа. Тогава пременени моми и момичета, наречени варварки или варварици, с торбички през рамо обикалят къщите, пеят обредни песни и благославят за здраве и плодородие.
05. Дерември, неделя, Свети Сава, Коледни пости
Преподобен Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски.
Името Сава идва от еврейски език и означава "старец", чрез него се пожелава на притежателя му "да доживее до дълбоки старини", преведено от арабси, името означава „неволя”. Празнуват Сава, Савка, Савина.
Денят на свети Сава се тачи за предпазване от шарка и други болести. Една народна поговорка казва, че "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява". На места в Североизточна България трите дни - Варвара, Сава и Никулден се тачат като вълчи празници. Там хората разказват, че Сава и Варвара са два куци вълка, които вървят след глутницата.
06. Декември, понеделник, Никулден, Коледни пости. На трапезата да има шаран
Свети Николай, епископ Мирликийски, чудотворец
Николай означава "народопобедител". Празнуват Николай, Никлола, Николина, Николета, Кольо; Нина може да празнува на 14. януари, в деня на света Нина.
Според народните вярвания, при подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на подводния свят - на рибите и на демоните, обитаващи водите. Той е господар на зимните студове и снегове, на бурите и виелиците, той носи на земята първия сняг. Светецът е покровител на моряците и рибарите. Той е патрон и на търговци, банкери, воденичари, ловджии, кираджии. Свети Никола е покровител и на семейството и рода, пазител е на дома, имота и стоката. Неговата благословия се търси при освещаване на нов дом.
На Никулден, в чест на предците-покровители се устройва празнична вечеря, която е и първата кадена вечеря за българите от Източна Тракия. За трапезата задължително се приготвя рибно ястие, от което се раздава на съседи и роднини за здраве. Препоръчва се рибното блюдо да е от шаран, защото народът оприличава люспите му с жълтици. За празника се пече и обреден никулденски кравай. На масата освен хляба и рибата се поднасят постни сарми и варено жито или царевица. Преди семейството да седне на вечеря, най-възрастната жена прекадява трапезата, а стопанинът вдига високо хляба, за да са високи посевите, и го разчупва. След вечерята костта от главата на рибата, която има форма на кръст, се запазва за цяр.
На Никулден се извършват и гадания за времето и реколтата. Момите играят "сглядно", никулденско хоро, а ергените и възрастните хора ги оглеждат отстрани. Изпълняват се и ритуали само от мъже, като най-важната роля в тях е отредена на най-възрастните хора. На този ден се устройват семейни, родови и общоселски курбани за здраве и плодородие.
07. Декември, вторник, Коледни пости
Св. Амвросий, еп. Медиолански. Преп. Филотея Търновска.
08. Декември, сряда, Коледни пости
Преп. Патапий.
Официален празник на българските студенти.
09. Декември, четвъртък, Коледни пости
Зачатие на света и праведна Анна.
Ана е еврейско име и означава "грация, миловидност". Празнуват Анна, Ана, Анка, ако желаят, те могат да празнуват на 25. Юли – св. Ана Лятна.
Според светото писание на този ден света Ана заченала Дева Мария. Денят се пада на преход от есен към зима, когато "слънцето се завърта към лято" или "рипнува като пиле на праг". Поради почитта към светицата, като майка на света Богородица, народът я смята за закрилница на брака, семейството, бременните жени и децата. Този празник е подходящ за момински любовни и брачни гадания. В Монтанско смятат, че светицата "затваря" вълчите празници, наричани тук Мратинци; в Хасковско наричат деня света Ана Хаталива, и го смятат за опасен. В същност този ден е магически. На него магьосници, бродници и вражалци свалят месечината от небето, превръщат я в крава и я издояват, като с това целят да увеличат млякото на своя добитък. За предпазване на нивите и стоката от пакости, злини и болести, в деня на света Ана жените не предат вълна и не тъкат черги. Тези, които са с малки деца не похващат никаква работа, за да не се разболяват децата им.
10. Декември, петък, Коледни пости
Св. мчци Мина, Ермоген и Евграф.
Жестокият гонител на християните, император Максимиан, веднъж пратил в Александрия един от заслужилите си войници - атинянина Мина, с поръчение да усмири вълненията, възникнали в града, и да отвърне християните от тяхната вяра. Императорът не знаел, че Мина също бил християнин. Мина пристигнал в Александрия и чрез мъдрите си разпоредби усмирил вълненията и привел всички дела в ред. А що се отнася до християните, той не само не ги преследвал, но и не криел, че и сам той и привърженик на християнската вяра. Господ му дарувал чудотворна, целебна сила и той започнал да лекува болни и сакати чрез своите молитви. Така вярата в Христа се разпространявала в Александрия все повече и повече. Императорът научил за това и силно се разгневил. Той дал най-строги заповеди на управителя на Александрия Ермоген да накаже християните и особено Мина, като му заповядал да употреби всички средства, за да застави християните да се върнат към идолопоклонството. Ермоген бил езичник, но по природа бил добър и милостив. Той видял насън трима светли мъже, които му казали: "Знай, Ермогене, че и малкото добро не е презряно от Бога. Ние ще ти пратим такъв човек, който ще те доведе при благословения Цар, и ти от Него ще получиш такава слава, която сегашния твой цар не може да ти даде. Когато започнал разследването на християните, той повикал при себе си Мина. Колкото и да желаел Ермоген да го пощади, бил принуден да заповяда да го затворят в тъмница. Народът внимателно следял разследването против християните, защото хората помнели добрините, които им сторил Мина. Ермоген, недоумявайки какво трябва да прави, заповядал да върнат християнина в тъмницата. Той бил принуден, по заповед на императора, да предаде Мина на изтезания. Отрязали му краката, след това го лишили от език и очи - мъченикът всичко търпял радостно и спокойно. Накрая го хвърлили отново в тъмницата. Там през нощта при чудна светлина му се явил Спасителя и го изцерил. Когато на другия ден войници влезли в тъмницата, едва повярвали на очите си, като видяли Мина здрав. Като узнали как се изцерил, те веднага приели християнската вяра. Това стигнало до царя, който  пристигнал в Александрия начело на голяма войска. Той повикал при себе си християните и жестоко ги укорявал, че са оставили вярата на бащите си. Но Мина и Ермоген, който също вече бил християнин, не се уплашили от заплахите му и смело изповядвали пред царя своята вяра, като разказвали за чудесата, извършени чрез силата Господня. Царят не повярвал и заповядал да ги подложат на страшни изтезания. Отново силата Божия се проявила в чудни изцерявания. Пред очите на царя осакатените християни се изправяли здрави и невредими. Мина и Ермоген по заповед на царя били посечени с меч, а телата им в железен ковчег били хвърлени в морето. Но ковчегът не потънал, а доплувал до гр. Византион, където епископът, уведомен по чудесен начин за пристигането на св. мощи, извадил из морето телата на мъчениците и с чест ги погребал близо до градските стени.
11. Декември, събота, Коледни пости
Преп. Даниил Стълпник.
Името Даниил е евлейско и означава "бог е мой съдия". Празнуват Даниел и Даниела.
12. Декември, неделя. Свети Спиридон, Коледни пости
Свети Спиридон, епископ Тримитунтски чудотворец.
Гръцката транскрибция на името е "кошничка за хляб", а латинската -"вдъхновение и дар". Празнуват Спиридон и Спиро.
Свети Спиридон се почита като закрилник на занаятчиите - обущари, терзии, абаджии, дюлгери, тухлари, бакърджии. Хората от Троянския Балкан казват, че на този ден "слънцето се завърта към лято", в Родопите и Пловдивско тачат деня срещу рани и пъпки, а в Пиринския край го почитат за здравето на конете и едрия домашен добитък.
13. Декември, понеделя, Коледни пости
Св. мчци Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Св. мчца Лукия Девица.
14. Декември, вторник, Коледни пости
Св. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник.
15. Декември, сряда, Коледни пости
Св. свщмчк Елевтерий. Преп. Павел Латрийски.
16. Декември, четвъртък, Коледни пости
Св. прор. Агей. Св. мчк Марин.
Името Марин произлиза от Мария или Марина и означава „горчивина” или „цар”.
17. Декември, петък, Коледни пости
Пророк Даниил и свети 3 отроци Анания, Азария и Мисаил.
Даниил е еврейско име и означава "Бог е мой съдия". Празнуват Данаил, Даниил, Даниела.
18. Декември, събота, Свети Модест, Коледни пости
Свети Модест, патриарх Йерусалимски. Св. Мчк Севастиян.
19. Декември, неделя, Коледни пости
Св. мчк Бонифаций, Св. Григорий Омиритски.
Григорий е гръцко име и означава "стоя буден, бдя".
20. Декември, понеделник, Игнажден, Коледни пости
Свещеномъченик Игнатий Богоносец.
Игнатий е латинско име и означава "огнен, пламенен, буен". Празнуваи Игнат, Пламен, Огнян, Пламена, Огняна.
Според българската народна традиция на този ден започват родилните мъки на света Богородица и за това коледарите пеят: "замъчи се Божа Майка от Игнажден до Коледа". През този период младите нераждали жени не бива да похващат никаква работа, за да раждат лесно. В някои райони се смята, че Мръсните дни започват още от Игнажден. В цялата страна за празника се пекат обредни игнажденски хлябове. За децата се приготвят специални колачета – кукли за момиченцата и превитаци, превъртаци за момченцата. Празникът е известен с обичая полазване. Полазник е този човек, който пръв почука на вратата ни на Игнажден. Полазник може да бъде и член от семейството, който пръв е излязал от къщи. Когато се прибере, той внася трески или слама в къщата. Винаги се гледа полазникът да е грижовен стопанин, да е имотен и с добър нрав, защото какъвто е полазникът, такава ще е и идващата година. Ако полазникът донесе късмет в къщата, на следващата година го канят на споход с бъклица вино. Навсякъде стопаните слагат трапеза за полазника, даряват го с риза, чорапи, пешкир или къделя вълна.
21. Декември, вторник, Коледни пости
Св. мъченица Юлияния.
Юлиан на латински език означава "къдрав, с къдрава коса". Празнуват Юлияния, Юлиана; по желание Юлия и Юлиан може да празнуват на 15. Юли.
22. Декември, сряда, Света Анастасия, Света Чьорна. Коледни пости
Св. преподобна мъченица Анастасия.
На гръцки език Анастасия означава "възкръснала". Празнуват Анастасия, Анастас, Ася.
Празникът на света Анастасия, наричан още света Чьорна, се почита главно в Родопите и Странджа планина. На този ден жените не работят нищо, за да не се зачерни къщата им. Вярва се, че тези, които не спазват тази забрана ще овдовеят, а децата им ще умрат. Народната традиция почита света Анастасия като покровителка на смъртта, може би защото празникът й се пада на границата между есен и зима, когато природата изглежда безжизнена и мъртва.
23. Декември, четвъртък, Коледни пости
Преподобен Наум Охридски. Св. 10 мъченици в Крит. Св мъченик Геласий.
Празнува Наум (или на 01 декември).
24. Декември, петък, Бъдни вечер, Коледни пости
Св. преподобна мъченица Евгения. Преп. Николай воин българин.
На гръцки език Евгения означава "благородна, благочестива". Празнуват Евгения, Евгени, Геновева, Генко, Генка.
В навечерието на Рождество Христово във всеки български дом се устройва празнична вечеря. В миналото, още сутринта мъжете отивали в гората, за да намерят и отсекът дърво за бъдник. Докато мъжете се занимавали с бъдника, жените приготвяли обредните хлябове. За Бъдни вечер и до сега се приготвя кръгъл хляб, боговица, бъдняк, колашки колак, вечерна или светец. Както и да наричали хляба, жените го украсявали със слънчеви лъчи, кръст, стилизирани цветя и птици, гумно, харман, рало, орач, кошара и пр. стопански символи. В Западна България за Бъдни вечер жените  и сега пекат прясна пита със сребърна пара в нея. За Коледарите се пекат краваи, които са украсени освен с пластични символи от тестото и с чимшир, бръшлян, орехи, пуканки, стафиди, сушени сливи и парички. В миналото за празничната вечер подът на стаята се заситлал със слама. Някъде покривали сламата с чувал за жито, а най-отгоре постилали покривка и върху нея подреждали всички приготвени за вечерта ястия. И до сега се спазва обичая блюдата да са постни и да са нечетен брой. На трапезата слагали свещ, а около нея жените подреждали ръкойка житни класове, решето с орехи, ябълки, сурово житно в гаванка, паламарка и сърп, палешник и други предмети свързани със стопанската дейност. Най-възрастният човек в дома прекадявал трапезата, къщата и стопанските постройки, после вдигал хляба високо, изричал благословия и пожелание за високи жита, разчупвал го и давал по парче всекиму, като първото парче се отделяло за света Богородица. На трапезата оставятли и място за предците (стопана, наместника). Вечерята започвала рано, за да узреят рано житата, като през това време никой не бивало да става от масата, за да не стават квачките от полозите. Само стопанинът можел да става при необходимост, но трябвало да ходи приведен, за да се превият житата от зърно. Остатъкът от хляба поставяли на високо, за да израстнат житата високи. След вечерята децата се търкаляли в сламата, но само в една посока, за да натежат житните класове от зърно и да полегнат. След вечерята стопаните запазвали суровото жито, орехите и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. През деня, преди вечерята, жените носели постни ястия и колаци на гробищата, почитайки по този начин предците. Смята се, че и коледарите черпят своята сила да прогонват вампири, върколаци, таласъми, болести, вещици и бродници от света на мъртвите. В много от песните им се говори за дългия път, който изминават от света на починалите деди до света на живите, за да донесат на хората закрила от злите сили и благослов за здраве и плодородие.
И до днес е широко разпространено вярването, че в полунощ небето се отваря и границите между световете изчезват. Това е началото на Мръсните дни, през които по земята бродят всякакви нечисти сили, магьосниците правят магии, а обикновените хора гадаят за здраве и плодородие, за любов и венчило. През тази нощ коледарите обикалят селото и влизат във всяка къща. Изпълнявайки своите магически ритуали, те се стремят да прогонят злите сили и да върнат порядъка на земята при хората. Коледните песни се пеят само през тази нощ. Когато слънцето изгрее, песните губят своята сила и коледуването се преустановява. Коледарите тръгват винаги от запад на изток. Във всяка къща те изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелания за здраве и плодородие. За всяка възраст, пол и занятие коледарите имат песен и благопожелание. Като благодарност за благопожеланията стопаните даряват коледарите с вит-превит кравай, месо, сланина, боб, брашно, кълчища и други продукти, а нареченякът отговаря на този дар с благослов, обърнат на изток.
25. Декември, събота, Рождество Христово, Коледа, Божич, Мръсни дни
Рождество Христово.
На гръцки език Христос означава "помазаник". Празнуват Христо, Христина, Кристина, Кристиян, Младен, Младенка, Божика, Божил.
Коледа е празник, на който църквата отбелязва раждането на Исус Христос, Спасителя на хората. Името на празника му идва от древноримските календи, дни посветени на зимното слънцестоене и раждането на новото слънце или може би е произлязло от думата „коля”, свързана с прасето, което се коли за този празник. Това е денят в който се ражда Млада Бога и от тук идва другото име на празника - Божич. Раждането на новото слънце попада на границата между старата и Новата година. Според нашата народна традиция 12-те дни от Коледа до Богоявление са дни на хаос и всички магически практики, изпълнявани по това време целят да възвърнат реда и хармонията на земята и в живота на хората. Сутринта на Рождество Христово, след тържествената църковна служба на мегдана се извивало общоселското коледно хоро. Събраните от коледуването момински краваи се изнасяли на търг и всеки момък се стремял да откупи кравая на изгората си. Коледарите се събирали на празнична трапеза в дома на своя водач, устроена с част от продуктите, събрани при обредното обхождане на къщите. На някои места коледарите черпели с колашко вино на мегдана при хорото.
26. Декември, неделя, Мръсни дни
Събор на Пресвета Богородица. Свщмчк Евтимий, еп. Сардийски. Свети Йосиф Обручник, цар Давид и Яков, брат Божиий.
На еврейски език Йосиф означава "Бог да помага, да умножава", Давид - "възлюблен, любимец", а Яков - "следващ някого, пета". Празнуват Йосиф, Давид, Яков, Якоб.
Ден на бащата.
27. Декември, понеделник, Стефановден, Мръсни дни
Свети първомъченик и архидякон Стефан. Преп. Теодор Начертани.
На гръцки език Стефан означава "венец"; "овенчан", "коронясан". Празнуват Стефан, Стефана, Фани; Венцислав и Венета, които може да празнуват на Цветница по желание.
28. Декември, вторник, Мръсни дни
Св. 20 хиляди мъченици, изгорени в Никодимия.
29. Декември, сряда, Мръсни дни
Св. 14 хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем. Преп. Маркел.
30. Декември, четвъртък, Мръсни дни
Св. мъченица Анисия св. Свщмчк Зотик презвитер Сиропитател.
На гръцки език Анисия означава "успешен край".
Празнува Анисия.
31. Декември, петък, Мръсни дни, посрещане на Новата година
Преподобна Мелания Римлянка.
Мелания означава "черна". Празнува Мелания.
През целия ден кипи подготовката за посрещането на Нова година и Васильовден. За празничната трапеза жените пекат боговица с кръст отгоре или пита с пара в нея. Приготвят също баница с късмети, като най-често това са предварително наречени напъпили дрянови клонки. За трапезата се приготвя варена свинска глава или пача от главата и краката на закланото на Коледа прасе, свински пържоли, суджуци и прочие блажни ястия.
Сурваки се явява втората кадена вечеря. Обредността на празника повтаря тази на Бъдни вечер и Коледа. По традиция тя също е в тесен семеен кръг. В полунощ сурвакарите започват да обикалят селото. И те, като коледарите влизат с благослов във всяка къща. Сурвакарските дружини са съставени от ергени в предженитбена възраст или от малки момчета. Задачата им е да прогонят злите сили, върлуващи през мръсните дни, да възстановят световния порядък, да привлекат благополучието към хората. Същата вечер момите се събират на кръстопът, край реката или при чешма, мълчешеом наливат цветна, васильоска вода в бяло менче, пускат във водата просо, а после белязаните си с разноцветни вълнени конци пръстени или китки. След това едно дете изтърсак, млад момък или старица вади пръстените от водата, а момите отстрани припяват всеки пръстен с подходяща кратка песничка. Обичаят се нарича Ладуване, по името на славянската богиня на любовта и брака. Изпълнявайки този ритуал, всяка мома се стреми да разбере какъв ще е бъдещият й съпруг. След като всички пръстени или китки са извадени от менчето, момите си вземат по няколко зърна просо, които ще сложат под възглавниците си, с надеждата да сънуват бъдещия си жених. После пръстените се връщат обратно в котлето, което покриват с червено було или престилка. Момичетата го занасят в двора на целокупна къща и го скриват под трендафил да преспи под звездите. На сутринта припяването на пръстените се повтаря.
През тази нощ всички хора гадаят за здраве и плодородие. Преди вечерята в котле или паница с вода всеки член на семейството слага белязано листо от бръшлян. Паницата с натопените в нея листа изнасят "да преспи" под стряхата, а на сутринта всеки гадае за здравето си по състоянието на оставения от него лист. Ако листото е свежо и зелено, човекът ще е здрав и бодър през цялята година, ако е увяхнало или почерняло, вещае болест, дори смърт. По време на вечерята хората гадаят за здраве и късмет по орехите, които чупят - ако ядката е здрава и хубава, вещае добро и крепко здраве, ако е почерняла и повредена – зло и болест. Хората гадаят за берекет и по това, как гори бъдника в огнището, и по това, колко високо подскачат хвърлените в огъня сурови житни зърна и дрянови пъпки. Всички тези гадания се извършват с надежда, че идващата година ще донесе здраве, радост, плодородие и късмет. Амин, дай Боже!Сподели това във Facebook: Сподели във Фейсбук

Други статии от този експерт:

Въведение в нумерологията
Картите Таро и тяхната история
Нумерологична прогноза на България през 2010 година
Имени дни и празници през месец декември
Сънищата
Какво представлява психометрията
Нумерологични значения на числата.
Месец Януари, Голям Сечко
Празници и имени дни през месец февруари
Ели Маринова в Шоуто на Иван и Андрей 18.02.2010 г.
Честита Баба Марта!
За българските традиции
Стихиите в сънищата ни: водата
Лазаровден и Цветница
Червеното великденско яйце
Празниците през април
Стихиите в сънищата ни - огънят
Нумерология - Господарските числа, числа на изпитания
Календар за месец май
Обредите на Гергьовден
Спасовден, Черешова задушница, Свети Дух
Календар за месец юни
Писмената
Буквите в сферата на нумерологията
Гаданията МО
Обреди и празници през месец юли
Руните на викингите
За магиите и омагьосването
Бългаски празници и обреди през август
Суеверия и поверия
Енергийният вампиризъм
празници и имени дни през септември
В нумерологията - Лична година, Личен месец, Личен ден
Денят на пророк Йона
Гадателката Ели Маринова: Десислава я чака сватба
Празници и обреди през октомври
Ели Маринова пред Езотеричен журнал за жената
Обреди и празници през ноември
Така го правят жените - Ели Маринова за сънищата
Празници и обреди през декември
Ели Маринова пред вестник Ретро
Цветовете в сферата на нумерологията
Празници и обреди през януари 2011 г.
Нумерологична прогноза за България през 2011 година
Празници и обреди през февруари, 2011 г.
Истината за вампирите
Ели Маринова за нумерологията пред БНТ
Празници и обреди през март 2011 г.
Празници и обреди през април 2011 г
И-Цзин, китайската Книга на промените
Ели Маринова - Президентски избори 2011 - Коя да е датата?
Празници и обреди през месец май 2011 г.
Ели Маринова в ББТ послучай петък 13-ти
Празници и обреди през юни 2011 г
Празници и обреди през юли 2011 г
Празници и обреди през месец август 2011 г.
Празници и обреди през септември 2011 г.
Празници и обреди през октомври 2011 г.
Празници и обреди през ноември 2011 г.
Празници и обреди през декември 2011 г.
Нумерологична прогноза за 2012 година
Как да изчислим личен ден, месец и година
Нумерологична прогноза за България 2013 тодина
Нумерологична прогноза за България 2014 г.
ЗА ФИЛОСОФСКОТО ЗЛАТО
НУМЕРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
2015 - година на Козата
Малко здравословна хиромантия
МАГИЯТА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ
 
Маг Наско
Occultportal ©