Как да се храним през есента

Здраве и Тонус

Есента е преход между лятото и зимата. Затова в началото на есента се използват зеленчуци и плодове, които изобилстват на пазара, като за допълнение на белтъчния състав на ястията се включват месата, рибата, млякото и млечните продукти, миш-маш, пълнени чушки със сирене, вегетарианска мусака, вегетариански шницели, гювеч зарзават, овчарски гювеч и др.
Придаваме ви примерно меню, което да улесни домакините в приготвянето на храната: 
Закуска: Мляко, чай, кафе, какао, сирене, кашкавал, извара, мармелад, конфинтюр, колбаси, през късните есенни месеци с идването на студовете към закуската се прибавя и топла пача, шкембе чорба, юфка с мляко и сирене
Обяд: Най-разнообразни супи, като се използват предимно зеленчуковите супи в ранна есен, с боб, леща, с месо, шкембе чорба, пача през късна есен, най-разнообразни ястия: месо с различни зеленчуци, паприкаш, гювеч, мусака, кюфтета, рибни ястия, а в по-късна есен свинско със зеле, с боб, с ориз, пържоли, попска яхния, и др., за десерт да се поемат пресни плодове – грозде, ябълки, круши, печена тиква, а в по-късна есен компоти, грис халва, кремове, баклава. Вечеря: Праз с ориз, спанак с ориз, вегетарианска мусака, вегетариански шницели, огретен с картофи, спанак, карфиол, риба, и др., праз с маслини, гювеч зарзават, миш-маш, сърми, чушки пълнени, риба плакия, по воденичарски, карфиол с масло и сухар,. Изобилстващите през есента пресни плодове трябва да се използват най-рационално, за да се подготви организма за тежките зимни месеци, когато те намаляват, а с това намалява и вносът на витамини и минерални соли в организма. Тиквата трябва да се използва печена, варена, пюре с мляко и др., тъй като тя съдържа калиеви соли, крайни необходими за работата на мускулите, и по-специално на сърдечния мускул, каротин провитамин А, премахва отоците, действа благоприятно върху дейността на черния дроб, бъбреците и червата. Не се понася от болни страдащи от гастрити и язвена болест на стомаха. Гроздето е носител на ценни минерални соли особено желязо и калиеви соли, глюкоза и фруктоза, които укрепват сърдечния мускул и др. Могат да се използват и гроздовият сок, мармаладът, гроздовата мъст. Ябълките и крушите са в изобилие през есента и могат да се консукират както сурови така и като компоти, пюрета, сок и др. Те внасят в организма калций, калий, плодова захар, витамини. Плодовите киселини ябълчна, лимонена, таниновите и пектинови вещества регулират дейността на стомашно-чревния тракт, действат противовъзпалително много полезни са ябълките при диярии. Суровият плод масажира венците, действа противовъзпалително на лигавицата на устата и непозволява да се развалят зъбите. Диво растящите плодове шипка, боровинки, къпини, малини, ягоди са ценни носители на минерални соли, витамини, и трябва да се използват най-рационално през тези месеци. Ядките орехи, бадеми, лешници и др., са богати на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли и витамини от група Б и трябва да се използват редовно.
Гергана Лозанова

Post a Comment