Картите Таро и тяхната история

Таро

Историята и произхода на картите Таро са забулени в мистерия. Някай автори смятат, че те произхождат от Древен Египет, други ги свързват с циганите, а трети с традициите на народите от близкия изток, свързват тези карти и с Палестина, и смятат, че те са донесени в Европа от кръстоносците. Някои автори отиват още по-далеч, като посочват техния произход в Китай и Индия. Има автори, които смятат, че древните мъдреци ги сътворили след подпалването на Александрийската библиатека с цел запазване на унищоженото знание. Наименованието на тази древна картинна книга се сварзва с Хермес Трисмегист, наречен още Тот-Меркурий и се нарича Книга на Тот или Таблица на Доктрината на Меркурий. През вековете различните гадатели използвали или само големите или само малките аркани. Това често се случва и днес.
Най-ранните карти Таро в Западна Европа са от 1314-1318 година. Това е така наречената Флорентинска колода. После идва Болонското или Венецианско Таро. По-късно, през 1393 година в Париж, художникът Жак Гриньор нарисувал за забавление на слабоумния крал Шарл VI три колоди карти. И до днес 17 от тези карти се пазят в Националната библиотека на Париж. Играта на карти и гадаенето с тях приело такива размери, че през 1423 година свети Бернардин от Сиена анатемосал забавленията с карти и всички видове хазарт, а през 1463 година крал Едуард IV забранил внасянето на карти в Англия. Но забраните и преследването не помогнали, а по-скоро събудили още по-голям интерес. И така, отново в Париж през 18 век археологът-масон Антоан Курт де Гебелин пръв описва детайлно картите. Неговият поклонник и последовател Жан-Батист Алиете, наречен още Етейла станал професионален гадател на гарти Таро. Той написал редица учебници по гадаене, но по-късно неговият принос бил отречен от повечето окултисти. Картите Таро заели своето почтено място едва когато френският окултист и розенкройцер Елифас Леви публикувал своя най-значителен труд „Учение и ритуал на висшата магия” през 1854 година. На тема Таро са писали и създателите на ордена на Златната Зора Макгрегър Мадърс и Артър Едуард Уейт, създателката на Ордена на Вътрешната Светлина Дион Форчън. В наше време има огромно множество колоди, но колодата карти създадена от окултиста Артър Едуард Уейт и художничката Памера Коулман Смит, която също е член на Ордена на златната Зора са добили най-голяма популярност. Колодата има два раздела – Големи и Малки аркани.
Големите Аркани представляват динамични, субективни проводници на Кармична Енергия. Това са сили в преход. Те символизират силите на съзнанието. Те ни показват на къде да поемем, за да не сгрешим, или от къде сме минали, за да си докараме дадени неприятности.
Малките аркани символизират статични сили и символизират определени ситуации или постъпки и това, което произтича от тях. Те ни помагат да разберем самите себе си и да се ориентираме в миналото, настоящето и бъдещето.
Жезлите показват голяма енергия и динамична сила, възможностите и проблемите произтичащи от използването на тази сила. Картите от тази боя са свързани с Великата Мъжка Сила, като първа пробуждаща искра енергия, която дава началото на живота и въвежда всичко в движение. 
Чашите символизират творчеството, плодородието, удоволствието, емоциите и проблемите свързани с тях. Те са свързани с формообразуващата способност на Великата Женска Сила.
Мечовете символизират всички интелектуални прояви, общуването, умствените способности и проблемите свързани с тях.
Мечовете демонстрират суровост, често ревност. Никога не бива да забравяме, че мечът е опасно двуостро оръжие, което може да се ползва както за защита, така и за нападение.
Пентаклите са символи на материалните и светските проблеми, на бизнес отношенията и парите и на проблемите свързани с тези неща.
Дворцовите карти внасят човешкия елемент в колодата на картите Таро. Те ни показват лицата на хората около нас. Всяка от боите започва с четири карти, на които са изобразени хора – Крал, Кралица, Рицар или Принц, Паж или Принцеса. Също така дворцовите карти символизират и класите и прослойките на обществото – Кралете обитават висшата класа, а Принцесите са в сферата на обикновените люде, за които не може да се говори, че са заможни. По същия начин стои и въпросът за възрастта и професионалната ориентация.
През годините картите Таро са се отделили от обикновените карти за игра, но и до днес са останали паралели – боя жезли се свързва със спатиите, защото самият знак ¦ символизира напъпила клонка; боя чаши отговаря на боя купи ¦; боя мечове отговаря на боя пики ¦, защото и мечът и пиката (алебарда) са опасни хладни оръжия; боя пентакли отговара на карите ¦, на материалните дела и на парите.
В заключение трябва да кажа, че за мен тези карти са истинско откровение. Освен за гадание те служат за медитация, за размисъл, за трупане на мъдрост, за търсене на Път, защото те събират в себе си и древната и съвременната Мъдрост.
14.11.2009г. Ели Маринова

Post a Comment