Празници и обреди през месец август 2011 г.

Празници

01. Август, понеделник, Богородични пости, Макавеи ,Егус, Ягус Мъченици 7 братя Макавеи. Св. Соломония. Св Елеазър (водосвет). Макавей идва от еврейски и означава „чук“. Празнува Макавей. Макавеите са първите дванадесет дни от месец август. Народът ги смята за празнични. В Източна Тракия тези дни се тачат за предпазване от огън и вълци, а във Велес жените не предат, за да не ги болят пръстите, тоест да не изпитват мъка. Но най-важното в тези дни е дългосрочното гадаене за времето през годината. Всеки един ден се нарича на един месец, като се започва от септември и се гадае до месец август следващата година. На много места хората вярват, че първи август е най-горещия ден през годината и, че на този ден слънцето се завърта към зима.
02. Август, вторник, Богородични пости, Макавеи Пренасяне мощите на св. архидякон Стефан. Гадае се за времето през месец октомври.
03. Август, сряда, Богородични пости, Макавеи Преп. Исакий, Далмат и Фавст. 1903 година – Илинденско-преображенско въстание. Гадае се за времето през месец ноември.
04. Август, четвъртък, Богородични пости, Макавеи Св. 7 отроци в Ефес. Св. прпмчца Евдокия. Евдокия е гръцко име и означава „добра воля”, „благоразположение”. По желание Евдокия може да празнува на 01.03. Гадае се за времето през месец декември.
05. Август, петък, Богородични пости, Макавеи Св. мчк Евсигний. В нощта преди Преображение небето се отваря и Господ чува молитвите на праведните хора. Гадае се за времето през месец януари.
06. Август, събота, Богородични пости, Преображение Господне. Макавеи, На трапезата – риба  Църковният празник Преображение Господне ни напомня чудния начин по който Бог Отец преобразява Исус Христос, за да докаже на хората, че той действително е Син Божий. В народната традиция празникът е свързан с предела между лятото и есента. Денят намалява, змиите и гущерите се прибират в леговищата си, лястовиците и щъркелите отлитат на юг, водата в реките и езерата „се обръща“, става студена. На този ден започва подготовката на есенната сеитба. На Преображение има забрана за миене и пране. Стопаните отиват рано сутринта на лозе, откъсват първите чепки грозде, които отнасят в черквата и след освещаването им, ги раздават помежду си, пред черквата или на пътя. От тук насетне е позволено да се ядат грозде и къпини. Гадае се за времето през месец февруари.
07. Август, неделя, Богородични пости, Макавеи Прпмчк Дометий, св. мчнца Потапия.  Гадае се за времето през месец март.
08. Август, понеделник, Богородични пости, Макавеи Св. Емилиян Изповедник, еп. Кизически. Св. мъченик Трендафил Загорски. Празнуват Трендафил и Трендафила. Гадае се за времето през месец април.
09. Август, вторник, Богородични пости, Макавеи Св. ап. Матия. 1886 година – преврат и детрониране на Александър Батемберг. Гадае се за времето през месец май.
10. Август, сряда, Богородични пости, МакавеиСв. мчк и архидякон Лаврентий. Гадае се за времето през месец юни.
11. Август, четвъртък, Богородични пости, МакавеиСв. мчк и архидякон Евпл. Гадае се за времето през месец юли.
12. Август, петък, Богородични пости, МакавеиСв. мчци Фотий и Аникита. Гадае се за времето през месец август.
13. Август, събота, Богородични пости  Преподобен Максим Изповедник. Свети Тихон, епископ Задонски. Максим е латинско име и означава „най-голям, най-велик“, Тихон е от гръцки произход и означава „щастливец“. Празнуват Максим, Максимка, Тихомир, Тихомира.
14. август, неделяПророк Михей
15. Август, понеделник, Голяма Богородица, Успение на пресвета Богородица Мария е еврейско име и означава „любима, желана“ и „твърда, постоянна“. Празнуват Мария, Мара, Мириям, Мариян, Мара, Маша. Марин и Марина също може да празнуват, ако предпочитат този ден.  Голяма Богородица е един от най-уважаваните църковно-народни празници. Хората тачат Божията майка като обикновена жена и майка, която е близка на всички ни със своето благочестие, доброта и милосърдие. В представите на народа тя е застъпница пред сина си за грешниците и престъпниците и тяхна закрилница. Света Дева Мария е и покровителка на майчинството, родилката и детето. Тя е закрилница на хората от различни бедствия и злини (на 1 октомври църквата отбелязва празника Покров Богородичен). Успение Богородично се тачи най-много от майките с малки деца и от нераждалите жени, които копнеят за рожба. На празничната служба в църквата се отнасят първите прибрани плодове – грозде, диня, пъпеши и още мед, хляб от новото брашно, сирене и пр., За да бъдат осветени. Хората раздават хляб и плодове и помежду си „за Бог да прости“ душите на умрелите. На много места се правят курбани за здраве и общоселски сборове.
16. Август, вторник  Пренасяне неръкотворния образ на Господ Иисус Христос. Св мчк Диомид. Преподобен Йоаким Осоговски. Йоаким е еврейско име и означава „Бог въздига“. Празнуват Йоаким и Яким.
17. Август, сряда Св. мъченик Мирон. Мирон идва от гръцки език и означава „благовонно масло“. празнува Мирон и Мира.
18. Август, четвъртък Успение на св. Йоан Рилски. Св мчци Флор и Лавър.
19. Август, петък Св. мчк Андрей Стратилат. Преп. Теофан Македонски.
20. Август, събота Св. пророк Самуил. Св. 37 мъченици Пловдивски. Самуил означава „изпросен от Бога“. Празнува Самуил.
21. Август, неделя Св. ап. Тадей. Св. Васа Хелеспондска. Св. Васа Солунска. Св. свщмчк Симеон Самоковски.
22. Август, понеделникСв. мчк Агатоник и дружината му.
23. Август, вторник  Св. мъченик Луп. Св. Ириней Лионски. Празнуват Вълко, Вълка. Кубрат също може да прдзнува на този ден, защото на старобългарски името означава “вълк” и “събери народ”.
24. Август, сряда Св. свщмчк Евтих, преп. Георги.
25. Август, четвъртък Възвръщане мощите на св. ап. Вартоломей. Св. ап. Тит.
26. Август, петък Св. мъченици Адриан и Наталия. Адриан на латински означава мъжествен, а Наталия – „рождена“. Празнуват Адриан, Адриана, Наталия, Наташа. 27. Август, събота Преп. Пимен Велики.
28. Август, неделя Преп. Моисей Мурин.
29. Август, понеделникОтсичане главата на свети Йоан Кръстител, Секновение, Строг пост Преп. Атанасий Струмишки.
Секновение е един от най-лошите дни през годината, защото на този ден юдеите отсекли главата на свети Йоан кръстител и я хвърлили в копривата. В памет на невинно пролятата кръв на светеца на този ден се спазва изключително строг пост, като при това не се ядат и червени плодове и зеленчуци. На този ден не се пие червено вино, не се работи нищо, не се се похващат никакви остри и режещи инструменти и игли. Жените не бива да кроят, да шият и да плетат, като предпазна мярка срещу порязване и рани. Денят е траурен и тъжен, през този ден не се чува никаква весела музика, няма веселби, не се играят никакви игри. На Секновение настъпва краят на лятото, денят и нощта се „отсичат“, стават равни помежду си. Самодивите си отиват в своя дворец накрай света, в страната на слънцето; змейовете се прибират високо в планините, в непристъпните си пещери; змиите пропълзяват в леговищата си в долната земя или накрай света. От този ден водата в извори и реки става студена и неподходяща за къпане.
30. Август, вторник Пренасяне мощите на благоверния и велик княз Александър Невски. Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски.  Александър идва от гръцки език и означава „пръв сред мъжете“ или „закрилник на мъжете“. Празнуват Александър, Александра, Алеко, Сашо, Саша, Сашка, Сандо. Именниците по желание могат да празнуват на този ден или на 23. Ноември.
31. Август, срядаПолагане честния пояс на Пресвета Богородица. Св. свщмчк Киприян Картагенски. Свети Генадий, патриарх Цариградски. Генадий е гръцко име и означава „благородник“. Празнуват Генадий, Гена, Генчо.

Post a Comment