Празници и обреди през ноември 2011 г.

Празници

вторник, 01. Ноември, Ден на народните будители. Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамиан.Прпмчк Яков. Дякон Яков. Преп. Дионисий.
сряда, 02. Ноември Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист.
четвъртък, 03. Ноември Св. мчци Акепсим, Йосиф свещеник, Айтал дяк. Преп. Пимен Зографски.
петък, 04. Ноември Преп. Йоаникий Велики.Св.мчк Никандър, еп. Мирски и Ермей свещеник.
събота, 05. Ноември, задушницаСв. мчци Галактион и Епистима. Архангеловата и Спасовската задушници са най-тачени от българския народ. За Архангеловата задушница жените приготвят различни по форма питки – рангелово блюдо, рангелов хляб, хляб на свети Михаил – обреден хляб, който се приготвя за погребения, за следпогребални обреди и за Архангеловден, замесен без квас. На гробища се носият още вода и червено вино за преливане на гроба и коливо (варено жито, подсладено с мед), което жените раздават помежду си „за Бог да прости“ душите на умрелите.
Божи дух .В земите на Източна Тракия и при тракийските преселници в Североизточна България е познат обичая Божи дух. Той се изпълнява съботата преди Архангеловден или Петковден. Участват само жени, които след залез се събират на кръстопът и приготвят в общ съд кокоши курбан. Всяка жена носи изпечена при пълно мълчание прясна пита (без квас) с чаша мед върху нея. Курбанът се изяжда на кръстопътя, като част от него се оставя за лелите, светлинките, юдяфките, майките, т. е. за болестите и самодивите. Обичаят може да се извърши и у дома, като за целта се канят гости от нечетен брой къщи.
неделя, 06. Ноември Св. Павел, архиеп. Цариградски изповедник. Св. Клавдия.
понеделлник, 07. Ноември Св. 33 мчци в Мелитин. Преп. Лазар.
вторник, 08. Ноември, Архангеловден Мчк Ангел Лерински
Събор на свети Архангел Михаил, покровител на касапи, колбасари, полицаи. Името Михаил на еврейски език означава „близък до Бога“ или „като Бог”. Празнуват Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела. Райна, Райчо, Рая, Радка, ако желаят, могат да празнуват на 10.02 – в деня на свети Харалампий (сияещ от радост), защото имената им се извеждат от славянското название на слънцето – Райко.
Архангел Михаил е един от седемте ангели, стоящи при Божия престол, който според народните представи предвожда небесните сили срещу силите на тъмнината. В същото време хората го смятат за ангел на смъртта. В народните приказки се разказва, че при подялбата на света, нему се паднали душите на мъртвите. Вярва се, че когато свети Рангел отиде при ложето на тежко болен човек, ако се яви до краката му, болният ще оздравее, но ако е до главата му, болният ще умре. Свети Архангел Михаил е милостив и състрадателен, той моли Господ да се смили над душата на сиромаха и сирачето, и отлага, но не отменя смъртта на човека, на чиято сватба е кумувал. Когато Архангел Михаил отиде при умиращия, той търкулва пред него златна ябълка и душата на човека се спуска да я вземе, душевадникът идва с нож или с коса в ръка. Когато пререже нишката на живота, той измива острието в някой от съдовете с вода в къщата. Вярва се също, че когато изнасят мъртвеца, той може да се огледа във водата и в огледалата. Заради това при смъртен случай стопаните изливат смъртната вода от всички съдове в къщата и покриват огледалата с креп. Празникът на Архангел Михаил се пада в късна есен, когато природата заспива своя зимен сън и може би поради тази причина, традицията свързва светеца с ангела на смъртта.
сряда, 09. Ноември Св. мчци Онисифор и Порфирий. Преп. Матрона и Теоктиста. Св. Нектарий Егински.
На 09.11.1879 година е създадена българската полиция. Ден на полицая.
четвъртък, 10. Ноември Св. апостоли Ераст, Олимп и Родион.
10.11.1989 г. – поредният дворцов преврат, „нежна революция”, начало на пътя към демокрацията, или отправна точка на така нареченото първоначално натрупване на капитали? Историята ще покаже.
петък, 11. Ноември Св мъченици Мина, Виктор и Викентий. Св. мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит.
На латински Виктор означава „победител“. Празнуват Виктор, Виктория, Мина, Минка.
събота, 12. НоемвриСв. Йоан Милостиви. Преп. Нил Постник.
неделя, 13. Ноември Св. Йоан Златоуст.
понеделник, 14. Ноември, Коледни заговезни.  Мратиняк Свети апостол Филип. Св. благоверен цар Управда-Юстиниан.
Филип на гръцки означава „този, който обича конете“. Празнуват Филип и Филипа  Коледни заговезни. На този ден хората се подготвят за 40-дневния Коледен пост. На трапезата за последно, до Рождество, се поднася месна и млечна храна.
Мратиняк. Този ден се тачи и в чест на Мратиняка – огромна кокошка с грамадни очи, която мори домашните кокошки. За да бъде омилостивен Мратиняка, най-старата жена вкъщи коли на прага черно петле. При изпълнение на ритуала, главата на пилето трябва да е ориентирана към вътрешността на дома. После петлето бива попарено, оскубано, сварено и изядено, а перушината и воденичката се запазват за цяр. С перушината се кадят лехуси, болни от родилна треска жени и болни от треска деца, с нея се лекува главоболие и кръвотечение от носа. Главата и краката на петлето се връзват с червен конец и се закачват над вратата или при огнището, за да пазят къщата от магии и злини. В Западна България Мратинци се наричат дните от 11 до 16 (21) ноември и се тачат за предпазване от вълци. Народът казва, че мратинските нощи са по-опасни дори от нощите на Мръсните дни, защто тогава по земята бродят всякакви болести и нечисти сили. Като предпазна мярка се спазват същите забрани, като през Мръсните дни.
вторник, 15. Ноември, Коледни пости Св. мъченици Гурий, Самон и Авив.
От началото на Коледните пости започва подготовката за коледуването на момците в предженитбена възраст и на малките момчета, които обхождат къщите през нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Тази подготовка може да започне и на Игнажден. Във всяка махала момците избират свой водач, наречен станеник, цар или кудабашия. Той трябва да е по-възрастен, утвърдил се вече мъж с авторитет. В неговата къща и под негово ръководство коледарите учат песните и наричанията за празника. Той определя групите и техните водачи; той изработва и стръката, наречена още дръвце, ябълка или елха – забита върху кравай разклонена пръчка или кръстачка, украсена с варакосани ябълки, зеленина, монети и червени ивици плат. Някъде станеникът приготвя каниска – кравай със забучени отгоре стръкове босилек, които са украсени с венец от зеленина, с нанизи пуканки и сухо грозде. Върху кравая задължително трябва да има и забучена пара, сребърна монета. На някои места в Западна България освен пеячи и четници, в групите се подготвят и „старец“ и „бабичка“, които разиграват карнавална пантомима с пожелателен характер за здраве и плодородие. На Бъдни вечер момчетата за пръв път ще облекат ергенско облекло и ще се запашат с пояс, за да преминат в групата на ергените. Някъде те ще вземат назаем сватбените дрехи на оженили се наскоро техни приятели или роднини. Калпаците си ще украсят с нанизи пуканки, бучки захар, сушени сливи и грозде, с китки от бръшлян и чимшир. В празничната нощ всички коледари трябва да са наметнати с яморлуци. Разучаваните за Бъдни вечер песни и наричания имат голяма магическа сила. Тяхната цел е да прогонят злите сили, които идват на земята по време на Мръсните дни. За това те се пеят, освен при разучаването, само и единствено в Коледната нощ.
сряда, 16. Ноември, Коледни пости Свети апостол и евангелист Матей.
Матей идва от еврейски език и означава „дар на Бога“. Празнуват Матей и Матю, Матея.
четвъртък, 17. Ноември, Коледни пости Св. Григорий, еп. Неокесарийски, чудотворец.
петък, 18. Ноември, Коледни пости Св. мчци Платон и Роман.
събота, 19. Ноември, Коледни постиСв. прор. Авдий. Св. мчк Варлаам.
неделя, 20. Ноември, Коледни пости Преп. Григорий Декаполит.Св. Прокъл Цариградски.
Ден за защита на децата. Детски парламент.
понеделник, 21. Ноември, Коледни постиВъведение Богородично.Ден на христианската младеж и семейство.
На Въведение Богородично цялото семейство би трябвало да посети тържествената църковна служба. След нея всички ще се съберат около трапезата, която макар и постна, е празнична и тържествена. На този ден всички в семейството – и млади и стари, трябва да си припомнят здравите родови корени и да почувстват здравината на семейните връзки, приемствеността между поколенията. Поговорката казва: „род рода не храни, но тежко му, който го няма“.
вторник, 22. Ноември, Коледни пости Св. ап. Филимон. Св. Михаил воин, българин.
сряда, 23. Ноември, Коледни пости Свети благоверен княз Александър Невски. Свети Амфилохий, епископ Иконийски и Григорий, епископ Акрагантийски.  Александър означава „защитник на мъжете“ или „пръв сред мъжете“. Празнуват Александър, Александра, Сашо, Сашка, които, ако желаят, могат да празнуват на 30. Авг.
четвъртък, 24. Ноември, Коледни пости, Баба Шарка, Мишкинден Св. великомъченица Екатерина. Св. вмчк Меркурий. Името Екатерина е гръцко и означава „чиста, благопристойна“. Празнуват Екатерина, Катя, Тинка.
Баба Шарка. Денят на света Катерина се тачи за предпазване от шарка. Шарката, като всички други болести, е грозна черна, гърбава и страшна бабичка с разчорлена мръсна коса, облечена в черни дрипи. Хората я наричат още баба Шарка, баба Гисанка, горската бабичка, сладка и медена. На народа са познати три различни вида шарки – ситна, средна и едра (сипаница, брусница и лещенка), наречени три сестри. Каквато и да е шарката, тя е страшно капризна – обича да се мие и реши и да яде сладко, спи във вълната на тавана и не обича да й мирише на пържено и готвено. В къща с болно от шарка дете не готвят месо, боб, леща и блажно. Не се коли и пърли животно, не се пари вълна, за да не се разлюти шарката и да не остави белези по тялото на болното. По същата причина в къщата се пази тишина. Жените не предат, не тъкат, не плетат и не перат. Те приготвят пресни питки (без квас), колачета и кравайчета, намазват ги с осветен в църквата мед и ги раздават за здраве. Оставят едно колаче при главата на детето, връзват друго с червен конец над вратата или при огнището. За омилостивяване на болестта вечерта край огнището нареждат специална трапеза за нея.през нощта слагат отново до огнището корито с топла вода, кърпа и сапун, за да окъпе шарката детето си, а  при епидемия от шарка, наречена редушка, се приготвя прясна питка, намазана с мед. Тя се поставя върху нова кърпа и се изнася извън селото. Изяжда я първият срещнат човек и взема кърпата със себе си. Дрехите на болните деца се напръскват със студена вода и престояват така една нощ, след което се попарват и изпират. В чест на шарката се тачат и празниците на св. Сава, св. Варвара и св. Харалампи, също – св. Четиресе (Младенци).
петък, 25. Ноември, Коледни пости Свети Климент, архиепископ Охридски.Св. Климент, папа Римски. Св. Петър, еп. Александрийски.
Свети Климент Охридски е закрилник на българските студенти. Климент идва от латински език и означава „милостив“. Празнуват Климент и Клементина.
събота, 26. Ноември, Коледни пости, Свети Щилиян Преп. Алипий Стълпник.Преп. Стилиян Пафлагонийски.Преп.Яков Отшелник. Името Стилиян е производно на латинската дума стела, което значи „звезда“ или „стълб”. Празнуват Стилиян, Щилиян, Звезделин, Звезделина, Стилияна и Стела.
Свети Щилиян се почита главно в Южна България, като покровител на детешките, (детските) болести – детски паралич и рахит. В деня на неговия празник жените с малки деца пекат и раздават малки пресни питки, намазани с мед. Раздават също и варена царевица за здравето на децата си. През този ден те не похващат никаква къщна работа, за да не се разболеят децата им.
неделя, 27. Ноември, Коледни пости Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Теодосий Търновски.
понеделник, 28. Ноември, Коледни пости Св. прпмчк Стефан Нови. Св. мчк Иринарх и Христо. Свв. 15 свщмчци Тивериополски. Св. мчк Христо.
вторник, 29. Ноември, Коледни пости Св. мчци Парамон и Филумен.
сряда, 30. Ноември, Коледни пости, Андреевден, Мечкинден. Свети апостол Андрей Първозвани.
Андрей означава „мъжествен“. Празнуват Андрей и Адриана.
Старите хора казват, че от Андреевден, денят започва да нараства, „да едрей“, колкото едно просено зърно. Рибарите по черноморието почитат свети Андрей наравно със свети Никола, а в Петричко вярват, че свети Андрей е баща на свети Никола. В навечерието на празника стопанката сварява в ново гърне различни видове зърна – жито, боб, царевица, леща, които „наедряват“ при варенето. От това вариво, рано сутринта на празника, всеки член от семейството хвърля нависоко в комина, с пожелание за „високи“ посеви и „наедрели“ булки. После хората изяждат една част от зърната, а останалото дават на домашните животни и на кокошките. На този ден е забранено на младите булки да работят каквото и да е, за да зачеват лесно.
Мечката. Народът ни вярва, че мечката излиза от леговището си на Благовец или на Гергьовден и се изкъпва в извор или река. От този ден нататък и хората могат да се къпят в реки и езера. В миналото от Гергьовден до късна есен по селата обикаляли мечкари. Идването на мечка в селото се е смятало за добро предзнаменование. То вещаело дебела снежна покривка през зимата и богата реколта през следващото лято. Болните идвали специално при мечката, за да ги „гази“ и прескача, защото вярвали в нейната лечебна сила. Жените вземали вълма косми от козината й, скътвали ги на сигурно място и ги пазели, за да прекадяват с тях стреснати или урочасани деца. Нашата народна традиция свързва мечката от една страна с плодовитостта и раждаемостта, от друга – с чумата, в образа на мечка стръвница или със Змеица Златокрилица. Когато змеица залюби момък, тя отива при него в образа на мечка, а когато приближи, превръща се в чудна хубавица с огнени очи. Именно защото мечката е символ на плодородието, по време на кукерските и сурвакарските игри в ергенските дружини присъстват маскирани мечкар и мечка. В Западна България преди сватбата годеницата се преобличала като мечка и изпълнявала „момино хоро“, като с мимика и танц разказвала за превръщането в мечка на преследваната от турци или ергени мома. В Северна България светецът е почитан като господар на мечките. Народната приказка разказва, как той победил мечката, която го нападнала на нивата и изяла воловете му. Той я хванал и усмирил, после я впрегнал в ралото си вместо воловете и така изорал земята си с нея. Там в чест на мечката се вари царевица, хвърля се в комина и се нарича: „на ти мечко варен кукуруз, да не ми ядеш стоката“.

Post a Comment