Празници и обреди през октомври 2011 г.

Празници

Събота, 01. Октомври,
Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания. Преп. Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел.
Преподобен Йоан Кукузел е покровител на певците и музикантите.
Международен ден на възрастните хора.
 
Неделя, 02. Октомври
Св. свщмчк Киприян. Св мчца Юстина. Св. Андрей, юродив заради Христа.
 
Понеделник, 03. Октомври
Свещеномъченик Дионисий Аеропагит.
Дионисий означава „посветен на Бог Дионис”, покровител на плодородието, виното и веселието. Празнува Дионисий.
 
Вторник, 04. Октомври
Св. свщмчк Йеротий, еп. Атински. Мчца Виринея.
 
Сряда, 05. Октомври
Мъченица Харитина
 
Четвъртък, 06. Октомври
Свети апостол Тома.
Тома е от еврейско-арамейски произход и означава „близнак“. Празнуват Тома, Томас, Томан, Томислав, Томина.
 
Петък, 07. Октомври
Св. мчци Сергий и Вакх.
 
Събота, 08. Октомври
Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски.
 
Неделя, 09. Октомври
Св. ап. Яков Алфеев. Преп. Андроник и Атанасия.
 
Понеделник, 10. Октомври
Св. мчци Евлампий и Евлампия. Преп. Теофил. Св. 26 преподобни мъченици Зографски.
Евлампия означава „блестяща”. Теофил означава „любимец на Бога” или „този, когото обича Бог”.
Световен ден на психичното здраве.
 
Вторник, 11. Октомври
Свети апостол и дякон Филип. Преп. Теофан еп. Никейски-Начертаний.
Филип е гръцко име и означава „този, който обича конете“. Теофан означава „богоявление”. Празнуват Филип и Филипа (може и на 14 ноември); Теофан и Теофана.
 
Сряда, 12. Октомври
Св. прпмчци Пров, Тарах и Андроник. Преп. Козма Маюмски.
 
Четвъртък, 13. Октомври
Св. мчци Карп и Папила.
 
Петък, 14. Октомври, Петковден
Св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий. Преподобна Параскева-Петка Търновска.
Параскева на гръцки език означава „подготовка за празника, петък“. Празнуват Параскева, Петка, Петко, Петя (или на 26. Юли – мъченица Параскева).
Света Петка се почита като покровителка на жените и на женските домашни дейности, свързани с работата с вълна. В чест на светицата жените спазват определени забрани не само на Петковден, но и през следващите 12 дни до Димитровден: не работят с вълна, не предат, не тъкат, не кроят и шият дрехи за да не бъдат нападани овчарите и стадата им от вълци. На неспазващите забраната жени, светицата се явява в образа на змия. Петковден поставя началото на вълчите (мишите) празници и на есенните жертвоприношения на черни кокошки, наричани още „кокоша черква“. От Петковден хората започват да устройват и семейно-родовите празници, посветени на анонимния дух-покровител на семейното огнище. На този ден на мегдана се извива първото голямо смесено хоро, наречено “сгляда на момите“. На него се ловят „замомелите се“ моми, а възрастните гледат отстрани и си харесват снахи.
 
Събота, 15. Октомври
Преп. Евтимий Нови. Св. прпмчк Лукиян Антиохийски.
 
Неделя, 16. Октомври
Св.мчк Лонгин стотник.
На 16.10.1912 година, за пръв път в световната история български летци извършват боен полет със самолет.
 
Понеделник, 17. Октомври
Св. прор. Осия. Прпмчк. Андрей Критски.
 
Вторник, 18. Октомври
Свети апостол и евангелист Лука. Св. великомъченица Злата Мъгленска.
Свети Лука е покровител на живописците и художниците.
Лука идва от латински език и означава „светлина“. Празнуват Лука, Лукан; Светла и Светослав (може и на 6. Февр.); Злата, Златан, Златьо, Златка, Златко, Златина.
 
Сряда, 19. Октомври
Преподобен Йоан, Рилски чудотворец. Св. прор. Йоил. Мчк. Уар.
 
Четвъртък, 20. Октомври
Св. вмчк Артемий.
 
Петък, 21. Октомври
Свети Иларион, епископ Мъгленски. Св. преподобен Иларион Велики.
Иларион на гръцки език означава „весел“. Празнува Иларион, Веселин, Весела (може на 01. Януари).
 
Събота, 22. Октомври
Св. равноап. Аверкий, еп. Йераполски чудотворец.
Събота преди Димитровден – задушница.
 
Неделя, 23. Октомври
Св. ап. Яков, брат Господен.
 
Понеделник, 24. Октомври
Св. мчк Арета. Св. Богородица – Всех скорбящих радост.
 
Вторник, 25. Октомври
Св. мчци Маркиан и Мартирий.
В нощта срещу Димитровден небето се отваря и молитвите на праведните хора стигат до ушите на дядо Господ. Когато молбата е богоугодна, той дава знак, че я е чул.
 
Сряда, 26. Октомври, Димитровден, разрешава се риба
Св. великомъченик Димитрий Мироточец, покровител на ковачи, техници и металурзи.
Името Димитрий означава „посветен на Богинята Деметра“, „земеделец“. Празнуват Димитър, Димитрина, Дима, Димо, Митра, Митко.
Димитровден се празнува в чест на свети великомъченик Димитрий Мироточиви (Солунски). Народната традиция осмисля светеца като брат-близнак на свети Георги. Една поговорка за двамата братя гласи:“ свети Георги лято носи, а свети Димитър – зима“. На Димитровден завършва летния селскостопански сезон и на следващия ден, наречен Разпус, стопаните се разплащат със сезонните си работници – пастири и ратаи. От връзката на свети Димитър със снега, студа и мрака се ражда поверието, че той е брат на архангел Михаил, душевадеца и поради това, в съботата преди Димитровден се устройва Димитровската задушница. На Димитровден се правят сборове, семейно-родови чествания и храмови празници. В цялата страна хората се прощават с лятото. На този ден се гадае за това, какво ще е времето през зимата, колко мед ще се събере в кошерите през лятото, за здраве и за имотност.
 
Четвъртък, 27. Октомври,           Разпус, Зайковден, Мишкинден
Св. мъченик Нестор. Преп. Димитрий Басарабовски.
Нестор е най-старият участник в Троянската война. Празнува Нестор.
На Разпус стопаните се разплащат с пастири и ратаи, наети през летния селскостопански период.
Зайковден
На Зайковден не се работи нищо, нито вкъщи, нито на полето, „за да не секат зайците посевите с острите си зъби“. Жените раздават на съседи и роднини обреден хляб в чест на заека, а вкъщи символично замазват пода и стените, за да замажат очите и устата на заека. Народът смята заека за демонично животно, върху чиито гръб язди дявола. Хванатия див заек хората хвърлят в тръните, за да се набоде дявола и да умре. Вярва се, че ако заек пресече пътя на човек, който е тръгнал да върши някаква работа, той трябва да се върне, но ако не може, трябва да удари коляното си с бял камък, за да продължи пътя си. На бременните жени е забранено да ядат заешко месо, за да не се роди дете със заешка уста.
Мишкинден
В деня на свети Нестор на много места в страната се празнува за предпазване от мишки. На този ден не се работи с вълна и остри предмети, не се отварят шкафовете с дрехи, качето със сланина и сандъка с брашното. Жените замазват с кал (по това време подовете на къщите са били пръстени) край огнището или в четирите ъгъла на стаята, за да „замажат очите и устата на мишките“. Някъде „зашиват“ мишите очи и уста на парче плат, което после изгарят. За да прогонят мишките от къщата, жените хвърлят сурова царевица в чужд двор или устройват „миша сватба“. Мишите празници може да се празнуват и на други дати – на света Екатерина, на Трифунците или пък през Мръсните дни.
Мишката
Откъдето и да я погледнеш, мишката си е зловредно същество. Тя съсипва и житото в хамбарите, и замнината в мазето, и посевите на полето. Дори котките трудно се справят с гризящото мише войнство. Народът ни има много поверия за мишката. Например, ако мишка мине през разкрача на човек, ще го сполети нещастие, ако в къщата са се навъдили много мишки, значи някой от домочадието краде, ако в землището на селото през пролетта и лятото се появи нашествие от мишки, значи зимата ще е страшно студена, а годината – пълна с глад и болести; ако някой сънува мишки, ще претърпи загуба.
Българската народна традиция смята мишката за олицетворение на нечистите и зли сили. Според преданията мишките и всички зловредни насекоми и влечуги излезли от корема на дявола, когато свети Георги го пробил с меча си. Народът вярва, че душите на всички превъплатени нечисти мъртъвци, както и всички останали демони могат да се превръщат в мишки. За да бъде омилостивена мишата паплач и прогонена от селото, народът ни е отредил няколко дена за почит на мишките, наречени Миши празници. За различните райони на страната те се падат по различно време. През тези дни се спазват различни забрани. Например думата мишка не се произнася, вместо нея стопаните наричат гризачите момци или глухари. В Странджа планина и в Троянския Балкан по времето на Мишите празници хората устройват миша сватба: две жени едноимки хващат мъжка и женска мишка, слагат ги в кошница и ги връзват една за друга. Моми и ергени стават кумове, девери и зълви на „новобрачните”. Цялото село се събира и под съпровод на сватбарска музика понасят мишките извън землището, към гората или от другата страна на могила. Там ги пускат на свобода или ги хвърлят в реката, като вярват, че след тези мишки ще тръгнат всички домашни и полски мишки и така хората ще се отърват от мишата напаст. След този ритуал цялото село се събира на празнична трапеза.
 
Петък, 28. Октомври
Мъчаца Параскева. Мъчци Терентий и Неонила. Преп. Стефан Саваит.
Събота, 29. Октомври
Прмчца Анастасия Римлянка.
Неделя, 30. Октомври
Мчци Зиновий и Зиновия. Св. крал Стефан Милутин.
Понеделник, 31. Октомври
Св. апли Стахий и Амплий. Мчк. Епимах.

Post a Comment