Празници и обреди през септември 2011 г.

Празници

01. Септември, четвъртък, Летен свети Симеон Начало на Църковната Нова година. Преподобен Симеон Стълпник. Света Марта. Името Симеон идва от еврейски език и означава „който слуша, желание, молитва“. Празнуват Симеон, Симона, Мони и по желание Марта, Мартин, Мартина. От летен свети Симеон започва есенната оран и сеитба и по тази причина стопаните гледат за полазник. По това, какъв е първият гостенин в къщата, гадаят каква ще е новата стопанска година. Обредността на този ден е свързана със семето за посев и е насочена към осигуряването на бъдеща добра реколта. Срещу празника свещеникът благославя семето за посев, в което стопаните слагат пепел от трите кадени вечери, китка босилек, вързана с червен вълнен конец и орехи. От прекаденото просо жените поръсват около къщата и стопанските постройки против магии. На летен свети Симеон не се дава нищо в заем, особено огън, брашно, жито и хляб, за да не се изнесе благоденствието от къщата и да не се „измами“ плода на нивата. На този ден не бива да се слагат окадени съдове на огнището, за да няма главня по посевите. Още преди да е изгряло слънцето, стопаните са вече на крак. Преди да тръгне за къра, мъжът облича бяла риза, обръща се на изток и тържествено се прекръства. Когато впрегне каруцата, стопанката му подава в ръцете торба с хляб и варена кокошка, заклана като жертва на светеца. След това тя обикаля три пъти каруцата и воловете, като ръси пепел около тях. Накрая излива котле с мълчана вода пред воловете, за да върви стопанската година „по вода“. На нивата, при изгрева на слънцето, орачът вдига високо хляба, за да растат високо житата и го разчупва. Едно парче хвърля на изток, за птиците, с второто захранва воловете, третото заравя в земята, а четвъртото изяжда заедно с кокошето месо, а костите от кокошката заравя в първата бразда или хвърля в реката за дъжд и берекет. Както на зимния Симеоновден, така и на летния е забранена работата с остри и режещи предмети. Забраната е особено строга за бременните жени. Денят се смята за лош, хаталия ден. На много места в страната първите три дни от септември, подобно на трифунците, се тачат за предпазване от вълци, мечки и мишки, и се наричат Симеонци.
02. Септември, петък Св мчк Мамант. Преп. Йоан Постник, патриарх Цариградски.
03. Септември, събота Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски и дружина. Преп. Теоктист. Антим е гръцко родово име и означава „борец“. Празнуват Антим, Антима, Антица.
04. Септември, неделя Св. свщмчк Вавила, еп.Антиохийски. Св прор. Моисей.
05. Септември, понеделник Свети пророк Захария и праведна Елисавета. Името Захария е еврейско и означава „спомнил си Бог“ или „памет за Бога”. Елисавета е друга форма на еврейското Елизабет, което означава „Бог е клетвата ми“ или „почитам Бога”. Празнуват Захари, Захарина, Хари, Елисавета и Ели по желание.
06. Септември, вторник, Национален празник, Ден на Съединението.Св. мчк Евдоксий. Преп. Архип. На 06.09.1885 година – обявено е съединението на княжество България с Източна Румелия.
07. Септември, сряда Св. свщмчк Созонт.
08. Септември, четвъртък, Рождество на Пресвета Богородица, Малка Богородица Празникът се почита най-вече от жените. На тържествената църковна служба те носят дарове в църквата и ги раздават за здраве и плодородие. И на този празник има забрана за домашна женска работа. На места се правят обречени курбани за здравето на децата. На този ден често се случва жена без деца да подари дрешки на сираче, като по този начин се стреми да измоли от Божията Майка, закрилницата на майката и детето, своя рожба. Ако иска да роди момиче, жената дарява дрешки на момиченце, ако иска момче – на момченце. В Западна България от Малка Богородица започва есенната сеитба.
09. Септември, петък Свети праведни богоотци Йоаким и Анна.
10. Септември, събота Св. мчци Минодора, Митродора и Нимфодора.
11. Септември, неделя Преп. Теодора Александрийска.
12. Септември, понеделник Св. свщмчк Автоном.
13. Септември, вторник Св. свщмчк Корнилий стотник.
14. Септември, сряда, Кръстовден, Строг пост, Въздвижение на честния Кръст Господен. Празнуват Кръстан, Кръстина, Кръстьо, Ставри. Богоявление е първият, а Кръстовден – вторият годишен празник, посветен на светия Кръст Господен. На Кръстовден денят и нощта „се кръстосват“, стават равни помежду си. Както на 5-ти януари, така и на Кръстовден се спазва строг пост, а вечерта се поднася обредна трапеза, постлана с нова тъкана покривка и подредена с постни ястия. Често постенето през този ден се схваща като предпазна мярка срещу болки в кръста. На Кръстовден свещеникът обикаля селото и ръси със светена вода къщите, стопанските постройки и трапезите, като извършва „полагане на кръста“ върху постланата нова покривка, а стопаните го даряват с жито от новата реколта, варива и зеленчуци. На Кръстовден се устройват семейни и лични курбани за здраве и напредък. За Кръстовден се казва, че е гроздоберник, на него в много райони на страната започва есенната сеитба и на този ден, за разлика от други празници няма забрана за работа.
15. Септември, четвъртък Св. великомъченик Никита. Никита идва от гръцки език и означава „победител“. Празнува Никита.
16. Септември, петък Света Людмила Чешка. Празнуват Людмила, Милка, Мила, Милко и Людмил.
17. Септември, събота, Вяра, Надежда и Любов  и майка им София Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Официален празник на град София, столица на Република България. Името София идва от гръцки език и означава „мъдрост“. Празнуват София, Вяра, Надежда, Любов, Любка, Любен, Любомир, Любомира, Драгомир, Драгомира, Драган, Драго и Драга, Севда и Севдалин.
18. Септември, неделя Преп. Евмений, еп. Гортински Чудотворец.
19. Септември, понеделник Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт.
20. Септември, вторник Св. великомъченик Евстатий и дружината му. Евстатий идва от гръцки и означава „уравновесен; издържлив, здрав“. Празнуват Евстатий, Здравка, Здравко.
21. Септември, сряда Св. ап Кодрат.
22. Септпмври, четвъртък, Национален празник, Ден на НезависимосттаСв. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св прор. Йона. Преподобен Козма Зографски. Името Йона е еврейско и означава „гълъб”. Празнува Гълъбина.
23. Септември, петък Зачатие на св. Йоан Предтеча.
24. Септември, събота Св. първомъченица и равноапостолно Текла.
25. Септември, неделя Преп. Евфросиния. Преподобен Сергей Радонежки чудотворец. Името Сергей идва от латинското родово име Sеrgius. Празнува Сергей. Евфросиния е гръцко име и означава „веселие”.
26. Септември, понеделник Успение на св. апостол и евангелист Йоан Богослов.
27. Септември, вторник Св. мчк Калистрат и дружината му.
28. Септември, сряда Преподобен Харитон Изповедник. Харитон е гръцко име и означава „красота, благосклонност, слава“. Празнуват Харитон и Харитина, които, ако желаят може да празнуват на 05 Октомври. На този ден биха могли да празнуват и всички българи в чието име присъства думата „слава”. Чавдар също може да празнува в деня на свети Харитон.
29. Септември, четвъртък Преп. Кириак Отшелник.
30. Септември, петък Св. свщмчк Григорий, просветител на Армения. Международен ден на превода и преводачите.
 

Post a Comment