Празници и обреди през юли 2011 г

Празници

01. Юли, петък, Свети Врач Свети безсребреници Козма и Дамиан.Възвръщане мощите на преп. Йоан Рилски чудотворец. Козма на гръцки език означава „космос, ред и порядък“, а Дамиан – от еврейски език – „победител“. Празнуват Козма, Кузман, Дамян, Даме, Дамянка. На този ден източноправославната църква празнува паметта на двамата братя-лечители Козма и Дамиан, които се прославили с богоугодните си дела в Рим. Там те се изучили за лечители, а Бог им дал и чудодейната сила да лекуват всякакви болести. Лекували без да вземат никакво заплащане и за това били наречени безсребреници. В деня на свети врачове празнуват баячки, билкари, врачки и всички народни лечители. Това е ден и за разпределяне и подреждане на билките, набрани на Еньовден и Гергьовден, които ще се ползват за цяр през годината. На този ден за предпазване от болести се спазва пълна забрана за работа. Тогава хората водят душевно болни и сакати свои близки по църкви, манастири и лековити извори, където търсят лек за страданията им или правят обречени курбани за здраве. Светите лечители освен всички други болести, лекуват и нежит – демоничен дух, който поврежда зъбите и венците на хората.
02. Юли, събота Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна.
03. Юли, неделя Св. мчк Иакит.
04. Юли, понеделник Св. Андрей, еп. Критски.
05. Юли, вторник Преп. Атанасий Атонски и Сергий Радонежки.
06. Юли, сряда Преп. Сисой Велики.
07. Юли, четвъртък Св. великомъченица Неделя. Преп. Тома Малейски и Акакий.Празнуват Неделя, Недялко, Недялка.
08. Юли, петък, Прокопи Пчелар Великомъченик Прокопий. Преп. Теофил Мироточиви (Македонски). Прокопий е гръцко име и означава „успех“. Във връзка със значенито на името народът ни е сътворил чудесното благопожелание към някой, който започва ново дело: „дано да прокопсаш“, т. е.“дано имаш успех“.
Свети Прокопий е покровител на пчеларите и пчелите. Рано сутринта хората отиват на пчелина. Жените носят току що опечените обредни хлябове боговица и светец. Стопаните прекадяват хляба и кошерите с тамян, изваждат малко мед и с част от него намазват хлябовете. По-голямата част от меда занасят в черквата да преспи една нощ. Този мед след това се използва за лекуване на различни болести, а най-вече на шарка.
09. Юли, събота Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски.
10. Юли, неделя Св. 45 мъченици в Никопол Арменски.
11. Юли, понеделник Света мчца и прехвална Евфимия.Света равноапостолна княгиня Олга. Преп. Никодим Албански. Има две версии за превода на името Олга – едната извежда значението от гръцки през скандинавски от Елена – Hеlеnа – Hеlgа – Олга – „слънчева светлина”, според втората версия Олга е древно славянско пожелателно име и означава „да има много деца“. Празнуват Олга, Оля и Олег.
12. Юли, вторник Св. Мчци Прокъл и Иларий. На 12.06.1991 година е приета новата Конституция на Република България.
13. Юли, сряда Събор на свети архангел Гавриил. Преп. Стефан Саваит. Гавриил е еврейско име и означава „моята сила – Бог“. Празнуват Гаврил, Габриел и Габриела.
14. Юли, четвъртък Св. ап. Акила.
15. Юли, петък, Горещници, Чурлига Св. мъченици Кирик и Юлита. Свети равноапостолен Велик княз Владимир. Празнуват Юлита (от Юлия), Владимир и Владимира. По желание Юлиана и Юлиан могат да празнуват на 21 декември – мъченица Юлиания или на 16. Юли.
На 15, 16 и 17 юли православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик, Юлита, Антиоген и Марина, загинали за христианската вяра. В житието на света Марина се споменава, че е била подложена на мъчения с огън. Народната традиция почита тези три дни или 17, 18 и 19 юли като празници на огъня и за предпазване от огън. Така денят на св. Марина присъства и в двата варианта. Всеки от горещниците има свое име: чурлига, пърлига и Марина Огнена. Те са смятани за най-горещите дни в годината. По тях хората гадаят какво ще е времето през януари, февруари и март (или декември, януари и февруари). Ако е наистина горещо, зимата ще е снежна и студена, ако е студено или вали дъжд, зимата ще е кишава и следващата година ще е гладна. Според народното поверие на третия горещник от небето пада нов, жив огън. На много места вярват, че който се изкъпе в топъл лековит извор по време на горещниците, няма да го лови болест през цялата зима. По време на тези три дни е строго забранено паленето на какъвто и да е огън. Забранена е всяка домашна и полска работа като прадпазна мярка срещу пожари и киша през зимата. Дните се тачат най-вече от работещите с огън – хлебари, готвачи, ковачи и пр.
16. Юли, събота, Горещници, Пърлига Свещеномъченик Антиоген и 10-те му ученици. Св. мъченица Юлия Девица. Юлиус е римско родово име от гръцки произход и означава „къдрав, с къдрава коса“. Празнуват Юлия, Юлий. Не се пали огън, не се работи нито вкъщи, нито на полето.
17. Юли, неделя, Горещници, Марина ОгненаСв. великомъченица Марина. Св. Емилиян Доростолски. Марина означава „морска“. Празнуват Марина и Марин.
В житието на света великомъченица Марина се разказва как тя е загинала за христианската вяра, измъчвана с огън и за това народната вяра я почита като господарка и покровителка на огъня. И на Марина Огнена се спазва строга забрана за работа. Не се пали и огън. Вечерта от небето пада нов, божи огън. В южна България хората почитат света Марина като Висия, Господарка на змиите и лечителка на ухапаните от змия.
18. Юли, понеделник Св. мчк Иакит и Емилиян Доростолски. Преп. Макрина и  преп. Дий.
20. Юли, сряда, Илинден Свети пророк Илия. Илия е библейско име и означава „моята сила – Бог”; „сила Божия”, „якост, крепкост“. Празнуват Илия, Илиян, Лило, Илияна, Илко и Илка.
Ден на пожарникаря. Преди да се роди свети Илия, в пророчески сън баща му видял как го повиват в огън и го кърмят с пламък, а когато като възрастен вече мъж, му дошло времето да се представи пред Господ, огнена колесница го отнесла на небето. Според Българската народна традиция при подялбата на света на свети Илия се паднали летните гръмотевици и трескавици, и той станал господар на градушката. Хората вярват, че свети Илия е техен закрилник от природни бедствия. Народът е оприличил летните облаци на агънца от стадото на светеца. Свети Илия е толкова гневлив, та неговата сестра, Огнена Мария не смее да му каже кога е празникът му. Тя се страхува, че ако му каже, той ще се развихри и ще направи големи поразии на земята. При силна лятна буря жените крият децата в полите си и им разказват, че гръмотевиците идват от препускането на колесницата на разярения светец по небесния калдъръм, а светкавиците са огнените стрели, които той праща по халата, която яде зърното от нивите. Свети Илия не само брани посевите, той изпраща при хората и напоителния дъжд, и росата. На някои места хората наричат Илинден „среди лято“ и вярват, че на този ден се задава зимата. Край морето хората казват, че на Илинден „морето се обръща“ и става бурно и студено. Свети Илия е най-важният светец-градушкар. В негова чест и за предпазване от гръм и градушка се спазва строга забрана за работа. На Илинден се правят общоселски сборове и курбани. На светеца се принася в жертва стария петел или бик. По жертвеното животно се гадае за плодородието на нивите, за късмета на къщата и за задомяването на младите. Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари. Последните правят колела от непечени керемиди, за които казват, че са колелата от колесницата на светеца. Шивачите също тачат Илинден за свой еснафски празник.
21. Юли, четвъртък Преп Симеон, юродив заради Христа. Преп. Йоан. Св.прор. Иезекиил.
22. Юли, петък, Огнена Мария Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Св.свщмчк Фока. Името Магдалена произлиза от името на град Магдала в древна Палестина и неговият превод има две вариации – „град на гълъбите“ или „град на рибарите“. Празнуват Магдалена, Мадлена, Магда, Лена (ако не е от Елена) и Миглена.
На 22 юли православната църква тачи паметта на светата Мироносица и равноапостолна Мария-Магдалина, от чието тяло Исус Христос изгонил седем бяса (болести). Тя първа огласила Христовото Възкресение. Народът я смята за сестра на свети Илия и нарича нейния празник Огнена Мария. Този ден се празнува в чест на огъня и за предпазване от него. Спазва се строга забрана за палене на огън; не се работи никаква домашна и полска работа. В Панагюрище Огнена Мария се нарича целия период от 15 до 22 юли. В Пиринския край този период се нарича громна неделя, а в Софийско – Мария-опърлия.
23. Юли, събота Св. мчци Трофим и Теофил.
24. Юли, неделя Св. вмчца Христина.
25. Юли, понеделник, Лятна света Анна Успение на света Анна. Св Олимпиада и Евпраксия Девица. Ана е еврейско име и означава „благодат, милост“ или „грация, миловидност“. Празнуват Анна, Ана, Анка, Анета, Анита. По правило този имен ден се празнува на 09. Декември.
26. Юли, вторник Св. свщмчк Ермолай. Св преподобна мъченица Параскева. Параскева на гръцки означава „подготовка за празника; петък“. Празнуват Параскева, Парашкев и по желание Петя.
27. Юли, сряда, Пантелей пътник Св. великомъченик Панталеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски. Панталей на гръцки означава „всемилостив“. Празнуват Панталей, Панчо, Панка.
Свети Панталеймон е покровител на лекари и аптекари.Свети Панталеймон се почита като Господар на пороите и наводненията. Наред с това той е и лечител. Помага главно на хората с болни очи. На неговия празник, ако човек с болни очи измие лицето си с лековитата вода от някой извор, наречен на светеца и отправи молитва към него, той може да се надява на изцеление. На този ден жените раздават хляб и палят свещи, за да ги пази свети Панталеймон от порои, наводнения и болести. По селата колят курбани и принасят дарове в негова чест. Това е лош, хаталия ден и на него се спазва строга забрана за домашна и полска работа. В Родопите и Странджа планина много от параклисите и лековитите извори носят името на свети Панталеймон. Наричаме светеца пътник, защото на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за път на юг.
28. Юли, четвъртък Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен.
29. Юли, петък Св. мченик Калиник. Св. свщмчк Висарион, еп. Смоленски. Калиник на гръцки означава „добра победа” или „добър победител”. Празнуват Калин, Калинка, Калина.
30. Юли, събота Св. апостоли Сила и Силуан.
31. Юли, неделя, Богородични заговезни Свети праведен Евдоким.

Post a Comment