Стихиите в сънищата ни – огънят

Сънища

Огънят ни е помагал да оцелеем през всички времена. Без неговата топлина и светлина днес нямаше да сме същите хора. Той ни съпътства от зората на нашето осъзнаване като разумни същества и в същото време е страшна и безпощадна стихия, ако бъде изпуснат от контрол. В последните години обаче ние рядко виждаме истински, жив, благодатен огън, но човешкото подсъзнание е толкова древно, че много от нас продължават да сънуват огън и без да имат пряк досег с него нтаяве.
 
Според Артемидор Далдиански, човек който сънува често огън, наяве е гневлив, решителен и смел човек.
 
Ако сънуваш ясен и чист огън, който не изгаря и не поврежда нищо, това означава любов, пари и печалба от имот. Ако жена сънува такъв сън, наяве тя ще получи подарък за украшение. Малкият ясен огън означава щастие, а големият – чест и богатство. Ако сънуваш, че държиш жив въглен в ръка и той не те изгаря, значи победа и постигане на желаното. Ако сънуваш, че заливаш живи въглени с вода, трябва да знаеш, че наяве някой тайно те обича.
 
Когато сънуваш голям огън с пушек и искри, наяве ще те сполетят гняв, разпра и лоши новини. Блуждаещият огън означава изкушение, съблазън и лъжи.
 
Кладеш ли огън насън, ако си богат, ще претърпиш загуби, ако си беден, ще се замогнеш. А ако палиш, наяве ще се промени семейното ти положение, ще се влюбиш. Ако сънуваш, че раздухваш и разпалваш огън, любовта ти ще се засили. Ако сънуваш, че гориш в огън и усещаш болка, значи си измъчван от завист и негодувание. Същия сън може да означава, че си застрашен от треска или ще бъдеш огорчен от нещо. За тези, които не са сигурни в чувствата на портньора си, сънят вещае нещастна любов. Ако сънуваш, че огън гори под краката ти или, че ходиш по жарава, наяве зло те чака. Но на лекоатлетите този сън обещава победа.
 
Огън в печка, ако сънуваш, особено, ако в нея горят въглища, с пари ще се сдобиеш. Огнище или камина, ако кладеш, ще бъдеш обичан и любим. Ако огънят, който се опитваш да разпалиш започне да гасне и не можеш да го запалиш отново, наяве ще пострадаш от обиди и хули. Изгасналият огън вещае нищета и несполука наяве. Огън, ако гасиш, ще се откажеш от намеренията си или ще се отървеш от една заблуда, но ако си болен, очаквай криза. Ако паднеш в огън насън, опасност те грози наяве.
 
Ако жена, която желае да има дете или нейн близък сънува, че огън или свещ горят бързо и лесно, това означава желана бременност, лесно раждане и здраво и силно новородено.
 
Ако сънуваш, че огън и лава изригват от земята, земите ти ще бъдат много плодородни през тази година, но ако пада от небето, като град, наяве ще ти се случи голямо премеждие. Ако човек, облечен с власт сънува такъв сън, значи нещастието ще застигне много хора и, колкото е по-голяма властта му, толкова ще е по-голяма катастрофата.
 
Ако сънуваш, че носиш факла, наяве ще изпълниш трудна и отговорна задача, ще имаш успех в работата, ще те залюбят, ще се отличиш с нещо. Но, ако те осветят с факла насън, наяве ще бъдеш изложен пред погледа на цялото общество. За публичните личности и за тези, които се стремят към известност, за артистите и политиците, този сън вещае успехи. Ако изгасиш факлата, която носиш, наяве ще се провалиш, ако изгасиш тази, с която са те осветили, ще се спасиш от разобличаване.
 
Ако сънуваш пожар, значи пари и щастие, но ако е много голям, наяве ще се оплетеш в клюки и интриги. Ако пожарът е в къщата ти – за несемейните – венчило; за семейните – ядове. Ако гори покъщнината ти, злочестини и загуби ще те застигнат. Ако сънуваш, че ти си подпалвачът, наяве ще имаш пари и щастие, в личния ти живот ще настъпи промяна.
 
В „Илиада“ Омир ни разказва, как Хекуба сънувала, че ражда запалена свещ, която подпалва цяла Троя. И родила Парис, заради когото Троя била изгорена и опустошена. Ако палиш свещ насън, наяве болен ще оздравее; ще си намериш добър приятел; здраве, радост и любов те очакват занапред. Ако я видиш да гори надалеч, ще предприемеш щастливо пътуване.
 
Ако гасиш свещ насън, наяве ще се откажеш от намеренията си, ще се отървеш от заблуда, но ако сама угасне – болен ще умре; скръб, болест и сиромашия.
 
Това е за огъня. Желая ви приятни и благоприятни сънища.
 
Ели Маринова

Post a Comment