Стихиите в сънищата ни: водата

Сънища

Стихиите в сънищата ни: водата
 
В живота ни водата е и ключов фактор, и страшна, разрушителна стихия. Ако е мътна, може да донесе болести, ако е вряла, може да ни изгори. Наводнението може да съсипе живота ни и да отнесе всяко материално благо, което сме успели да постигнем или създадем. В тресавището и блатото живеят куп гадни и страшни създания, в тези места и на яве и на сън можем да затънем и да се удавим в тинята. Много е страшно, нали? И все за вода става дума. Този, който сънува често вода, според Артемидор Далдиански, по природа трябва де е хладнокръвен (флегматичен) и може би хърка, като спи.    
В сънищата ни водата, каквато и да е, най-често символизира здравето и парите. За да е благоприятно тълкуването на съня, водата трябва да си е на мястото, съдът, в който е налята да е чист и подходящ, реката – в коритото си, кладенецът да не прелива или да е не е пресъхнал, езерото и морето да не са замръзнали, неподвижни или твърде бурни, бреговете да не са кални, а покрити с чист пясък или трева, която да не е мочурлива. Насън блатото означава отвращение, премеждие, семейно огорчение; болест или депресия вследствие на продължителен стрес. Водата в съня ни трябва да е бистра и чиста, да не е нито гореща нито много студена. Всички отклонения от нормалното се тълкуват като неблагоприятни символи.    
Ако сънуваш, че вода се разлива и тече там, където трябва да е сухо или тече от място, където не е възможно да я има в действителност, значи голяма скръб и загуба. Наводнение, ако сънуваш, наяве ще претърпиш загуби, болест и скръб. Тези сънища обикновено вещаят траур и мъка. Счупеният или повреден съд за вода също вещае нещастие, защото всички съдове символизират съдържанието си. Ако водата в съня е мътна, това означава болест и загуби. Във каквато и вода да сънуваш, че падаш, все е на премеждие и злочестина, но ако сънуваш, че падаш в морето, наяве ще се забъркаш в любовна афера.Чиста и бистра вода, ако сънуваш, ще получиш помощ и подкрепа в момент на опасност; мир и тишина; сполука в работата; радост и благоденствие. Ако плуваш в нея, ще получиш пари.    
Топла вода, ако пиеш насън, наяве ще се разболееш. Този сън вещае и скръб и загуби; злочестини и клюки. Колкото е по-топла водата, толкова ще са поголеми мъките. Кипящата, вряла вода вещае болест и вражда. Ако се попариш или те попарят с вряла вода насън, наявеще преживееш болест и скръб.
 
Ако водата, която пиеш е студена и приянта, значи здраве и щастие, но ако е ледена – спънки и пречки. Ако сънуваш, че газиш в много студена вода насън, ще имаш спънки в работата наяве.
Ако сънуваш течаща вода – ще пътуваш. Капчук, ако сънуващ, с пари ще сдобиеш, но ако сънуваш, че чешма в дома ти капе, това е на загуба. Ако подложиш съд под капещата чешма, ще се справиш с чест с паричните си проблеми.    
Водата има отношение и към романтичните ни чувства – ако сънуваш, че се оглеждаш във вода, наяве ще се влюбиш.    
Има сънища, в които не се чувстваме зле, но те не ващаят нищо добро. Ако сънуваш, че носиш вода в кърпа, дреха или в счупен съд и разлееш дори една капка, значи ще бъдеш измамен от доверен човек, който ще те доведе до разорение. Ако не се пролее нито капка, ще запазиш имота си цял, но с голяма мъка.    
Ако някой сънува, че заравя съд с вода в земята, ако е богат, ще бъде доведен до пълно разорение и презрение, ако е беден и няма какво да губи, сънят означава пълен обрат на съдбата, защото за правилното тълкуване има значение социалното и семеиното ни положение положение, професията, здравословното състояние, възрастта ни. Ако свещеник сънува, че ръси и дава светена вода на паството си, той ще бъде уважаван и обичан от хората.    
Сънуваният кладенец е символ на връзката между този и онзи свят; той също е символ и на съпругата и на сексуалността в семейството. Ако сънуваш, че чужд човек вади вода от твоя кладенец – загуби и злочестини. Кладенец с ведро, ако сънуваш, наяве пари ще получиш, богатство и благоденствие ще имаш. Но ако сънуваш, че копаеш, ядове ще отровят деня ти.
 
Водата в реката, езерото и морето също трябва да е чиста и бистра за да бъде благоприятно тълкуването на съня. Ако по нея плуват кораби и лодки, наяве ще имаш пари и благоденствие; щастливо пътуване. Ако във водата има риба, ще получиш наследство; пари и благоденствие.    
И въпреки наглед лесното тълкуване, сънищата ни често са толкова объркани, че като се събудим, се чудим истина ли е било или само сън.    
Желая ви приятни и благоприятни сънища!
 
Ели Маринова

Post a Comment