Значението на съня за организма

Здраве и Тонус

Сънят е основен естествен биологичен процес при много живи организми, които без сън не могат да оцелеят. Човешкият организъм е сложна система и за да не се увреди бързо от преумора, мозъкът и тялото заспиват през определен цикъл. Съня предоставя условия за нормално протичане на самовъзстановителните и самоизграждащите процеси в тялото. Сънят дава почивка на всички системи за възвръщането им към нормалното им състояние и работа. Това се постига благодарение на промяната на режима на работа на системите и органите, когато тялото заспи. Жизнените функции намаляват – дишането и сърдечната система се забавя, обмяната на веществата утихва, сетивността силно спада, както и телесната температура.
Състоянието, в което се намира човек веднага след като се събуди, се дължи именно на забавените жизнени функции. Често човек не усеща болка, веднага след като се събуди, а лекото усещане на студ, се дължи на все още по-бавно движещата се кръв и ниска телесна температура.
Състоянието, в което се намира човек, преди да заспи, се дължи на алармените сигнали, които се подават от тялото към мозъка. Те сигнализират, че организма е изтощен и се нуждае от регенериране и почивка. Най-силно изразените показатели са отслабването на мускулите, забавянето на мисловната дейност и емоциите. В това състояние за тялото вече не са приоритет физическата и мисловната дейност.
Ако човек умишлено се поддържа в будно състояние, тялото продължава борбата си и настоява за сън – клепачите натежават, появява се дразнещо парене в очите, мускулите отслабват още, сърдечната дейност започва да се забавя, въпреки, че поддържаме целенасочено будното си състояния. Дишането започва да става по-трудно поради намалената активност на междуребрените мускули и нервната система на гръдния кош.
Сигналите на тялото за необходимост от незабавна почивка не са за пренебрегване. При честото лишаване от сън се получават много смущения в организма. Първа започва да страда централната нервна система. Работоспособността рязко и значително спада, паметта отслабва, концентрацията също. Скоро след това, при продължаващото лишаване от необходимата почивка, започват механични нарушения и увреждания. Обмяната на веществата се обърква – някой вредни вещества се задържат в тялото, докато други полезни започват да не се усвояват добре. Това води до постепенното отравяне на органите и нарушаването на структурата на фините тъкани в тялото, което може да причини сериозни трайни увреждания на органите.
Пълноценният сън е един от жизненозначимите фактори за добрата работа на тялото и здравословния живот.
Източник: polezno.info

Post a Comment